Sažetak događaja u proteklih tjedan dana

U razdoblju od 8. do 14. studenog 2010. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježeno je i obrađeno 77 kaznenih djela, od kojih su 32

Pregled događaja za protekli tjedan       

 

KRIMINALITET

U razdoblju od 8. do 14. studenog 2010. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježeno je i obrađeno 77 kaznenih djela, od kojih su 32 počinili nepoznati počinitelji.

Najviše kaznenih djela i to 28 počinjeno je na području Siska, potom 18 na području Kutine, po devet na području Novske i Gvozda, sedam na području Petrinje, tri na području Gline, dva na području Sunje te jedno na području Dvora, dok na području Hrvatske Kostajnice kaznena djela nisu evidentirana.

Zabilježeno je 26 krađa, 22 prijetnje, pet teških krađa, po četiri uništenja i oštećenja tuđe stvari te zlouporabe opojnih droga, po dvije prijevare, nedozvoljena posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari, utaje i izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude te po jedno ubojstvo, silovanje, nasilničko ponašanje u obitelji, zapuštanje i zlostavljanje djeteta ili maloljetne osobe, povreda dužnosti uzdržavanja, tjelesna ozljeda, sprječavanje službene osobe u obavljanju službene dužnosti i napad na službenu osobu.

Od ukupnog broja kaznenih djela, tijekom vikenda je zabilježeno 28, od kojih su 12 djela počinili nepoznati počinitelji.   

 

JAVNI RED I MIR

Zabilježeno je ukupno 17 narušavanja javnog reda i mira i to po šest na području Siska i Kutine, po dva na području Dvora i Gvozda te jedno na području Petrinje, dok na području Sunje, Novske, Gline i Hrvatske Kostajnice narušavanja javnog reda i mira nisu evidentirana.

U narušavanju su sudjelovala 22 počinitelja, od kojih je šest bilo pod utjecajem alkohola, a četiri su zadržana u policijskoj postaji.

U deset slučajeva javni red i mir narušen je svađom i vikom, u četiri slučaja fizičkim sukobom, u tri omalovažavanjem i vrijeđanjem policijskih službenika prilikom obavljanja službene dužnosti te u jednom slučaju omalovažavanjem i vrijeđanjem moralnih osjećaja građana na javnom mjestu.

Od ukupnog broja narušavanja javnog reda i mira, tijekom vikenda je evidentirano osam narušavanja, za što je prijavljeno deset počinitelja.           

  

NASILNIČKO PONAŠANJE U OBITELJI

Tijekom proteklog tjedna policija je postupala u 15 slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji, od čega u pet slučajeva na području Siska, u tri slučaja na području Gvozda, u po dva slučaja na području Kutine i Gline te u po jednom na području Novske, Petrinje i Dvora, dok na području Sunje i Hrvatske Kostajnice nasilnička ponašanja u obitelji nisu evidentirana.                   

U ovim događajima sudjelovalo je 19 počinitelja, od kojih je deset uhićeno i uz optužni prijedlog dovedeno na prekršajni sud, dva su temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama smještena na bolničko liječenje, a jedan je zadržan u policijskoj postaji.

Tijekom vikenda zabilježeno je šest slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji u kojima je sudjelovalo deset počinitelja.

 

PROMET          

Na prometnicama se dogodilo 38 prometnih nesreća, od kojih 15 na području Kutine, osam na području Siska, šest na području Petrinje, četiri na području Novske, tri na području Hrvatske Kostajnice te dvije na području Sunje, dok na području Gline, Gvozda i Dvora nije bilo prometnih nesreća.      

Od navedenog broja prometnih nesreća evidentirana je jedna nesreća u kojoj je jedna osoba smrtno stradala, potom devet nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima su dvije osobe zadobila teške, a devet osoba lakše tjelesne ozljede, dok je u 28 prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta.

U pet prometnih nesreća vozači su napustili mjesto događaja te su naknadnim radom policije svi pronađeni.

Najviše prometnih nesreća i to deset dogodilo se zbog nedržanja strane kretanja, potom sedam zbog neprilagođene brzine, po četiri zbog nepoštivanja prednosti prolaza i nepropisnog pretjecanja itd.

Prema danima najviše nesreća evidentirano je ponedjeljkom i nedjeljom - po osam, potom utorkom - šest, srijedom i petkom - po pet, četvrtkom - četiri te subotom - dvije prometne nesreće.       

U osam prometnih nesreća utvrđena je alkoholiziranost vozača i to u tri nesreće na području Kutine, dvije na području Siska te po jednoj na području Petrinje, Hrvatske Kostajnice i Sunje.

Od ukupnog broja prometnih nesreća koje su se dogodile proteklog tjedna, 13 nesreća dogodilo se u dane vikenda. U dvije nesreće s ozlijeđenim osobama lakše su ozlijeđene tri osobe, dok je u 11 nesreća nastala samo materijalna šteta.

 

Planirana akcija u prometu

Sa subote na nedjelju,20./21. studenog, u kasnim večernjim i ranim jutarnjim satima, na području Policijske uprave sisačko-moslavačke biti će provedena preventivno-represivna akcija „Noć bez alkohola“. Akcija će biti provedena u koordinaciji sa susjednom Policijskom upravom bjelovarsko-bilogorskom.

  

GRANICA

 Proteklog tjedna zabilježena su dva slučaja krijumčarenja preko državne granice počinjena od slovenskog i hrvatskog državljanina koji su pokušali prokrijumčariti jedan nož i 30 tableta s popisa droga.

U navedenom razdoblju nisu evidentirani ilegalni prelasci niti povrede državne granice.



Stranica