Sažetak događaja u proteklih tjedan dana

U razdoblju od 6. do 12. prosinca 2010. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježeno je i obrađeno 76 kaznenih djela, od kojih su 36 počinili

Pregled događaja za protekli tjedan       

 

KRIMINALITET          

U razdoblju od 6. do 12. prosinca 2010. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježeno je i obrađeno 76 kaznenih djela, od kojih su 36 počinili nepoznati počinitelji.

Najviše kaznenih djela i to 27 počinjeno je na području Siska, potom 19 na području Kutine, po osam na području Petrinje i Hrvatske Kostajnice, po šest na području Novske i Gvozda te po jedno na području Sunje i Gline, dok na području Dvora kaznena djela nisu evidentirana.

Zabilježene su 32 krađe, 11 teških krađa, devet prijetnji, po četiri uništenja i oštećenja tuđe stvari i izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude, tri krivotvorenja isprava, po dvije prijevare, zlouporabe opojnih droga i prijevare u gospodarskom poslovanju te po jedno nedozvoljeno posjedovanje oružja i eksplozivnih tvari, nasilničko ponašanje u obitelji, povreda dužnosti uzdržavanja, izbjegavanje carinskog nadzora, protuzakoniti lov, tjelesna ozljeda iz nehaja i protupravna naplata.

Od ukupnog broja kaznenih djela, tijekom vikenda je zabilježeno 17, od kojih su devet djela počinili nepoznati počinitelji.  

 

JAVNI RED I MIR

Zabilježeno je ukupno devet narušavanja javnog reda i mira i to po dva na području Siska, Novske i Petrinje te po jedno na području Kutine, Dvora i Gvozda, dok na području Sunje, Gline i Hrvatske Kostajnice narušavanja javnog reda i mira nisu evidentirana.

U narušavanju je sudjelovalo 12 počinitelja, od kojih je šest bilo pod utjecajem alkohola, a dva su zadržana u policijskoj postaji.

U po tri slučaja javni red i mir narušen je svađom i vikom te fizičkim sukobom, u dva slučaja omalovažavanjem i vrijeđanjem policijskih službenika prilikom obavljanja službene dužnosti te u jednom slučaju držanjem životinja bez nadzora.

Od ukupnog broja narušavanja javnog reda i mira, tijekom vikenda su evidentirana tri narušavanja, za što su prijavljena četiri počinitelja.           

 

NASILNIČKO PONAŠANJE U OBITELJI

Tijekom proteklog tjedna policija je postupala u 18 slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji, od čega u sedam slučajeva na području Siska, u po dva na području Novske, Petrinje i Hrvatske Kostajnice te u po jednom slučaju na području Sunje, Kutine, Gline, Dvora i Gvozda.

U ovim događajima sudjelovala su 23 počinitelja, od kojih je 14 bilo pod utjecajem alkohola, 12 je uz optužni prijedlog dovedeno na prekršajni sud, četiri su zadržana u policijskoj postaji, a jedan je temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama smješten na bolničko liječenje.

Tijekom vikenda zabilježeno je osam slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji u kojima je sudjelovalo deset počinitelja.

 

PROMET

Na prometnicama se dogodila 41 prometna nesreća, od kojih 17 na području Siska, 12 na području Kutine, pet na području Petrinje, po tri na području Novske i Sunje te jedna na području Gvozda, dok na području Gline, Hrvatske Kostajnice i Dvora nije bilo prometnih nesreća.      

Od navedenog broja prometnih nesreća evidentirana je jedna nesreća u kojoj jej edna osoba smrtno stradala, potom devet nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima su tri osobe zadobile teške, a sedam osoba lakše tjelesne ozljede, dok je u 31 prometnoj nesreći nastala samo materijalna šteta.

U pet prometnih nesreća vozači su napustili mjesto događaja te su naknadnim radom tri pronađena, dok se sa ostalima i dalje traga.                     

Najviše prometnih nesreća i to 15 dogodilo se zbog neprilagođene brzine, potom sedam zbog nedržanja strane kretanja, šest zbog nepoštivanja prednosti prolaza, četiri zbog nedržanja potrebnog razmaka itd.

Prema danima najviše nesreća evidentirano je srijedom - deset, potom četvrtkom i petkom - po osam, utorkom - pet, ponedjeljkom - četiri te subotom i nedjeljom - po tri prometne nesreće.

U 13 prometnih nesreća utvrđena je alkoholiziranost vozača i to u šest nesreća na području Siska, tri na području Petrinje, dvije na području Kutine te u po jednoj na području Novske i Sunje.                      

Od ukupnog broja prometnih nesreća koje su se dogodile proteklog tjedna, 14 nesreća dogodilo se u dane vikenda. U jednoj nesreći jedna je osoba smrtno stradala, dok je u 13 nesreća nastala samo materijalna šteta.

 

Planirana akcija u prometu

Sa subote na nedjelju, 18./19. prosinca, u kasnim večernjim i ranim jutarnjim satima, na području Policijske uprave sisačko-moslavačke biti će provedena akcija „Noć bez alkohola“. Akcija će biti provedena u koordinaciji sa susjednom Policijskom upravom zagrebačkom.                           

 

GRANICA

Proteklog tjedna zabilježeno je pet slučajeva krijumčarenja preko državne granice.

U navedenom razdoblju nisu evidentirani nezakoniti prelasci niti povrede državne granice.



Stranica