Sažetak događaja u proteklih tjedan dana

U razdoblju od 27. prosinca 2010. do 2. siječnja 2011. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježeno je i obrađeno 70 kaznenih djela, od kojih su

Pregled događaja za protekli tjedan       

 

KRIMINALITET

U razdoblju od 27. prosinca 2010. do 2. siječnja 2011. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježeno je i obrađeno 70 kaznenih djela, od kojih su 23 počinili nepoznati počinitelji.

Najviše kaznenih djela i to 26 počinjeno je na području Siska, potom 13 na području Kutine, deset na području Petrinje, osam na području Sunje, po četiri na području Novske, Gline i Gvozda te jedno na području Hrvatske Kostajnice, dok na području Dvora kaznena djela nisu evidentirana.

Zabilježeno je 19 krađa, 14 prijetnji, 13 teških krađa, po četiri uništenja i oštećenja tuđe stvari i tjelesne ozljede, po dva nedozvoljena posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari, zlouporabe opojnih droga, povrede dužnosti uzdržavanja, sprječavanja službene osobe u obavljanju službene dužnosti i dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom te po jedna razbojnička krađa, nasilničko ponašanje u obitelji, krivotvorenje isprava, teška tjelesna ozljeda, izigravanje zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude i krađa po Zakonu o energiji.

Od ukupnog broja kaznenih djela, tijekom vikenda je zabilježeno 27, od kojih su deset djela počinili nepoznati počinitelji.  

 

JAVNI RED I MIR

 Zabilježeno je ukupno 14 narušavanja javnog reda i mira i to pet na području Kutine, četiri na području Siska, dva na području Sunje te po jedno na području Novske, Gline i Dvora, dok na području Petrinje, Hrvatske Kostajnice i Gvozda narušavanja javnog reda i mira nisu evidentirana.

U narušavanju su sudjelovala 22 počinitelja, od kojih je osam bilo pod utjecajem alkohola, a tri su temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama smještena na bolničko liječenje.

U osam slučajeva javni red i mir narušen je svađom i vikom, u četiri omalovažavanjem i vrijeđanjem policijskih službenika prilikom obavljanja službene dužnosti, u tri slučaja pucanjem na javnom mjestu te u jednom slučaju fizičkim sukobom.

Od ukupnog broja narušavanja javnog reda i mira, tijekom vikenda je evidentirano šest narušavanja, za što je prijavljeno deset počinitelja.           

 

NASILNIČKO PONAŠANJE U OBITELJI

 Tijekom proteklog tjedna policija je postupala u 18 slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji, od čega u pet slučajeva na području Siska, u četiri na području Kutine, u po dva na području Sunje, Petrinje i Hrvatske Kostajnice te u po jednom slučaju na području Novske, Gline i Gvozda, dok na području Dvora nasilnička ponašanja u obitelji nisu evidentirana.

U ovim događajima sudjelovala su 22 počinitelja, od kojih je 13 uz optužni prijedlog dovedeno na prekršajni sud, 11 je bilo pod utjecajem alkohola, jedan je zadržan u policijskoj postaji, dok je jedan temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama smješten na bolničko liječenje.

Tijekom vikenda zabilježeno je osam slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji u kojima je sudjelovalo devet počinitelja.

 

PROMET

Na prometnicama se dogodilo 38 prometnih nesreća, od kojih po 11 na području Siska i Petrinje, pet na području Kutine, četiri na području Novske, tri na području Hrvatske Kostajnice, dvije na području Gvozda te po jedna na području Gline i Dvora, dok na području Sunje nije bilo prometnih nesreća.      

Od navedenog broja prometnih nesreća evidentirana je jedna nesreća u kojoj je jedna osoba smrtno stradala, potom osam nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima je pet osoba zadobilo teške, a 11 osoba lakše tjelesne ozljede, dok je u 29 prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta.

U šest prometnih nesreća vozači su napustili mjesto događaja te su naknadnim radompronađena četiri odbjegla vozača, dok se za ostalima i dalje traga.                      

Najviše prometnih nesreća i to 16 dogodilo se zbog neprilagođene brzine, potom po pet zbog nedržanja strane kretanja i nepoštivanja prednosti prolaza, dvije zbog nedržanja potrebnog razmaka itd.

Prema danima najviše nesreća evidentirano je utorkom - devet, potom srijedom - osam, petkom - šest, četvrtkom, subotom i nedjeljom - po četiri te ponedjeljkom - tri prometne nesreće.

U devet prometnih nesreća utvrđena je alkoholiziranost vozača i to u četiri nesreće na području Petrinje, dvije na području Siska te u po jednoj na području Kutine, Dvora i Novske.

Od ukupnog broja prometnih nesreća koje su se dogodile proteklog tjedna, 14 nesreća dogodilo se u dane vikenda. U jednoj prometnoj nesreći tri su osobe teško, a dvije su lakše ozlijeđene, dok je u 13 nesreća nastala samo materijalna šteta.

 

Planirane akcije u prometu

Sa srijede na četvrtak, 5./6. siječnja te s četvrtka na petak, 6./7. siječnja, od kasnih popodnevnih do ranih jutarnjih sati, na području Policijske uprave sisačko-moslavačke biti će provedene akcije „Noć bez alkohola“. Akcije će biti provedene u koordinaciji sa susjednom Policijskom upravom zagrebačkom.                          

 

GRANICA

Proteklog tjedna zabilježena su dva slučaja krijumčarenja preko državne granice koja su počinili državljani Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Oni su tom prilikom pokušali prokrijumčariti ukupno 90 tableta s popisa droga.

U navedenom razdoblju nisu evidentirani nezakoniti prelasci niti povrede državne granice. 



Stranica