Sažetak događaja u proteklih tjedan dana

U razdoblju od 7. do 13. veljače 2011. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježeno je i obrađeno 70 kaznenih djela, od kojih su 44 počinili nepoznati počinitelji.

Sažetak događaja u proteklih tjedan dana

 

KRIMINALITET

U razdoblju od 7. do 13. veljače 2011. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježeno je i obrađeno 70 kaznenih djela, od kojih su 44 počinili nepoznati počinitelji.

Najviše kaznenih djela i to 24 počinjeno je na području Kutine, potom 23 na području Siska, osam na području Novske, po tri  na području Sunje, Petrinje, Hrvatske Kostajnice i Gvozda, dva na području Dvora i jedno na području Gline.

Zabilježene su 32 krađe, 11 teških krađa, sedam prijetnji, pet izigravanja zabrane iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude, četiri uništenja i oštećenja tuđe stvari, po tri zlouporabe opojnih drogai tjelesne ozljede, dvije  utaje, te po jedna prijevara u gospodarskom poslovanju, nedozvoljeno posjedovanje oružja i eksplozivnih tvari iuništenje i oštećenje znakova za opasnost.

Od ukupnog broja kaznenih djela, tijekom vikenda zabilježeno je 28, od kojih su 16 djela počinili nepoznati počinitelji.  

  

JAVNI RED I MIR

Zabilježeno jeukupno 20 narušavanja javnog reda i mira, od kojih sedam na području Petrinje, pet na području Siska, tri na području Novske, dva na području Kutine te po jedno na području Sunje, Gline i Dvora, dok na području Hrvatske Kostajnice i Gvozda narušavanja javnog reda i mira nisu evidentirana.

U narušavanju je sudjelovao 31 počinitelj, od kojih je deset bilo pod utjecajem alkohola, a sedam ih je zadržano u policijskoj postaji. 

U 11 slučajeva javni red i mir narušen je svađom, u osam slučajeva  fizičkim sukobom, te u po jednom slučaju omalovažavanjem i vrijeđanjem policijskih službenika prilikom obavljanja službene dužnosti, točenjem alkoholnih pića u ugostiteljskom objektu osobama pod utjecajem alkohola, točenjem alkoholnih pića maloljetnim osobama i odavanjem skitnji i prosjačenju.

Od ukupnog broja narušavanja javnog reda i mira, tijekom vikenda evidentirano je 11 narušavanja, za što je prijavljeno 20 počinitelja.         

 

NASILNIČKO PONAŠANJE U OBITELJI

Tijekom proteklog tjedna policija je postupala u 15 slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji, od čega u 10 na području Siska, tri na području Kutine, te dva na području Novske, dok na području Sunje, Petrinje, Gline, Dvora, Hrvatske Kostajnice i Gvozda nasilnička ponašanja u obitelji nisu evidentirana.

U ovim događajima sudjelovalo je 18 počinitelja, od kojih je deset  bilo pod utjecajem alkohola, po pet je zadržano u policijskoj postajiteuhićeno i uz optužni prijedlog dovedeno na prekršajni sud, a jedan počinitelj je temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama smješten na bolničko liječenje.

Tijekom vikenda zabilježeno je osam slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji u kojima je sudjelovalo devet počinitelja.

 

PROMET

Na prometnicama su se dogodile 23 prometne nesreće, od kojih osam na području Siska, pet na području Kutine, četiri na području Petrinje, tri na području Novske, te po jedna na području Sunje, Hrvatske Kostajnice i Gvozda dok na području  Gline i  Dvora nije bilo prometnih nesreća.       

Od navedenog broja prometnih nesreća evidentirana je jedna nesreća s poginulim osobama u kojoj su dvije osobe smrtno stradale, a dvije su zadobile teške tjelesne ozljede, zatim šest nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima je jedna osoba zadobila teške, a pet osoba lakše tjelesne ozljede, dok je u 16 prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta.

U četiri prometne nesreće vozači su napustili mjesto događaja te su naknadnim radom svi pronađeni.                     

Najviše prometnih nesreća i to devet dogodilo se zbog neprilagođene brzine, potom po tri zbog nedržanja strane kretanja i nedržanja potrebnog razmaka, dvije zbog nepoštivanja prednosti prolaza itd.

Prema danima najviše nesreća evidentirano je petkom - šest, potom četvrtkom - pet, ponedjeljkom - četiri, subotom i nedjeljom - po tri, te utorkom i srijedom - po jedna prometna nesreća.

U osam prometnih nesreća utvrđena je alkoholiziranost vozača i to u tri na području Siska, dvije na području Kutine te po jedna na području Novske, Petrinje i Sunje.  

Od ukupnog broja prometnih nesreća koje su se dogodile proteklog tjedna, 12 nesreća dogodilo se u dane vikenda. U dvije nesreće dvije su osobe lakše ozlijeđene, dok je u deset nesreća nastala samo materijalna šteta.

 

GRANICA

Proteklog tjedna zabilježeno je pet slučajeva krijumčarenja preko državne granice koje su počinila tri hrvatska te po jedan slovenski i bosanskohercegovački državljanin. Oni su pokušali prokrijumčariti 160 kutija cigareta, 10 kilograma mesa i 90 tableta s popisa droga.

Zabilježena  je jedna povreda državne granice i to na području Općine Dvor, u mjestu Donji Žirovac, zaseok Čićići, gdje je nepoznati počinitelj uz državnu granicu Republike Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom, s nosača skinuo i ukrao obavijesnu ploču s natpisom „Državna granica“.   

U navedenom razdoblju nisu evidentirani ilegalni prelasci državne granice.



Stranica