Nezakonitim radnjama oštećeno poduzeće u Glini

Slika PU_SiM/Vijesti/2011/Novcanice.jpg

Policijski službenici Policijske postaje Glina su u suradnji s policijskim službenicima Odsjeka gospodarskog kriminaliteta ove policijske uprave proveli kriminalistička istraživanja nad 44-godišnjim muškarcem

Foto: Ilustracija

 

Policijski službenici Policijske postaje Glina su u suradnji s policijskim službenicima Odsjeka gospodarskog kriminaliteta ove policijske uprave proveli kriminalistička istraživanja nad 44-godišnjim muškarcem s područja Gline zbog sumnje da je na štetu glinskog poduzeća počinio kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i nesavjesno gospodarsko poslovanje te 44-godišnjom djelatnicom tog poduzeća zbog sumnje da je počinila kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti.

Istraživanjem je utvrđeno da je osumnjičeni kao odgovorna osoba, odnosno direktor oštećenog glinskog poduzeća, od početka prosinca 2003. do kraja 2008. godine samoinicijativno i protivno Pravilniku o radu za osam djelatnika poduzeća donio odluke i naložio isplate stimulativnog djela plaće u iznosu od 20 posto, čime je poduzeće oštetio za 65 927 kuna.

Osumnjičena 44-godišnjakinja je iskoristila svoj položaj i za te djelatnike izvršila obračun stimulativnog djela plaće od 20 posto na iznose prekovremenog rada, godišnjeg odmora, državnih blagdana, minulog rada i bolovanja, a ne samo na iznos osnovne plaće, čime je to poduzeće oštetila za 13 488 kuna.

Nadalje se osnovano sumnja da osumnjičeni od srpnja 2006. do pred kraj 2009. godine nije naložio postavljanje uređaja za očitanje potrošnje u jednoj glinskoj instituciji, niti su toj instituciji za potrošnju izdani računi i izvršena naplata, čime je on grubo povrijedio dužnost skrbi o imovinskim interesima svog poduzeća i time prouzrokovao znatnu imovinsku štetu od najmanje 1 059 431 kune. Pred kraj 2009. godine je donio neutemeljenu odluku kojom je službi financija naložio da stornira ispostavljeni račun od 128 403 kune za tu instituciju u Glini, čime je grubo prekršio pravila poslovanja.

Za servisiranje strojeva i uređaja svog poduzeća utrošio je 823 955 kuna, što je višestruko veća vrijednost od nabavne i neamortizirane ukupne vrijednosti održavanih osnovnih sredstava, čime je svoje poduzeće oštetio za najmanje 435 351 kunu.

Procjenjuje se da je rečenim nezakonitim radnjama glinsko poduzeće oštećeno za oko 1 692 603 kune te su protiv osumnjičenih podnesene kaznene prijave.



Stranica