Sažetak događaja u proteklih tjedan dana

U razdoblju od 14. do 20. ožujka 2011. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježeno je i obrađeno 86 kaznenih djela, od kojih su 51 počinili nepoznati počinitelji.

Sažetak događaja u proteklih tjedan dana 

 

KRIMINALITET

U razdoblju od 14. do 20. ožujka 2011. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježeno je i obrađeno 86 kaznenih djela, od kojih su 51 počinili nepoznati počinitelji.

Najviše kaznenih djela i to 34 počinjeno je na području Siska, potom 15 na području Kutine, 11 na području Novske, deset na području Petrinje, šest na području Gline, pet na području Gvozda, tri na području Sunje te po jedno na području Dvora i Hrvatske Kostajnice.

Zabilježeno je 30 krađa, 15 teških krađa, 14 prijetnji, sedam uništenja i oštećenja tuđe stvari, četiri izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude, po dvije prijevare, zlouporabe opojnih droga i krivotvorenja novca te po jedna zlouporaba položaja i ovlasti, zlouporaba ovlasti ugospodarskom poslovanju, nesavjesno gospodarsko poslovanje, ucjena, nedozvoljeno posjedovanje oružja i eksplozivnih tvari, nasilničko ponašanje u obitelji, krivotvorenje isprava, utaja,protuzakoniti lov i prikrivanje.   

 

JAVNI RED I MIR

Zabilježeno je ukupno devet narušavanja javnog reda i mira, od kojih tri na području Novske, dva na području Siska te po jedno na području Petrinje, Gline, Dvora i Gvozda, dok na području Sunje, Kutine i Hrvatske Kostajnice narušavanja javnog reda i mira nisu evidentirana.

U narušavanju je sudjelovalo 13 počinitelja, od kojih su dva bila pod utjecajem alkohola, a dva su zadržana u policijskoj postaji. 

U devet slučajeva javni red i mir narušen je svađom i vikom, u dva slučaja javni red i mir je narušen na sportskim natjecanjima te u po jednom slučaju fizičkim sukobom i držanjem životinja bez nadzora.  

Od ukupnog broja narušavanja javnog reda i mira, tijekom vikenda je evidentirano pet narušavanja, za što je prijavljeno sedam počinitelja.         

 

NASILNIČKO PONAŠANJE U OBITELJI

Tijekom proteklog tjedna policija je postupala u 13 slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji, od čega u šest slučajeva na području Kutine, u tri slučajana području Siska te u po jednom slučaju na području Sunje, Novske, Petrinje i Gline, dok na području Dvora, Hrvatske Kostajnice i Gvozda nasilnička ponašanja u obitelji nisu evidentirana.

U ovim događajima sudjelovalo je 19 počinitelja, od kojih je šestero bilo pod utjecajem alkohola, petero je uhićeno i uz optužni prijedlog dovedeno na prekršajni sud, također petero je zadržano u policijskoj postaji, dok je jedan počinitelj temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama smješten na bolničko liječenje.                 

Tijekom vikenda zabilježeno je pet slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji u kojima je sudjelovalo osam počinitelja.

 

PROMET

Na prometnicama su evidentirane 24 prometne nesreće, od kojih deset na području Siska, šest na području Kutine te po četiri na području Novske i Petrinje,  dok na području Gline, Gvozda, Sunje, Dvora i Hrvatske Kostajnice nije bilo prometnih nesreća.      

Od navedenog broja prometnih nesreća evidentirana je jedna nesrećas poginulim osobama u kojoj su dvije osobe smrtno stradale, a jedna osoba je zadobila lakše tjelesne ozljede, zatim deset nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima su dvije osobe teško, a 12 lakše ozlijeđeno, dok je u 13 prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta.

U dvije prometne nesreće vozači su napustili mjesto događaja te su naknadnim radom pronađeni.

Najviše prometnih nesreća i to šest dogodilo se zbog neprilagođene brzine, potom pet zbog nepoštivanja prednosti prolaza, po tri zbog nedržanja strane kretanja i nedržanja potrebnog razmaka itd.

Prema danima najviše nesreća evidentirano je utorkom - sedam, zatim ponedjeljkom i petkom - po pet, srijedom i četvrtkom - po tri te subotom - jedna prometna nesreća, dok u nedjelju nije bilo prometnih nesreća

U dvije prometne nesreće utvrđena je alkoholiziranost vozača i to u obje  na području Novske.  

Od ukupnog broja prometnih nesreća koje su se dogodile proteklog tjedna, šest nesreća dogodilo se u dane vikenda. U dvije nesreće s ozlijeđenim osobama tri su osobe lakše ozlijeđene, dok je u četiri nesreće nastala samo materijalna šteta.

 

Planirana akcija u prometu

U petak, 25. ožujka u vremenu od 19 do 24 sata na području Policijske uprave sisačko-moslavačke biti će provedena akcija usmjerena na nadzor prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozila.                           

 

GRANICA

Proteklog tjedna zabilježena su dva slučaja krijumčarenja preko državne granice koja su počinili hrvatski i austrijski državljanin. Oni su pokušali prokrijumčariti ukupno 15 kilograma mesa, 20 kilograma krumpira, 25 kutija cigareta i 60 tableta s popisa droga.

U navedenom razdoblju na području policijskih postaja Gvozd i Hrvatska Kostajnica zabilježena su dva nezakonita prelaska državne granice, za što su tri počinitelja, državljana Bosne i Hercegovine, protjerana iz RH te im je zabranjen ulazak i boravak u Hrvatskoj.                             

Povrede državne granice nisu evidentirane.



Stranica