Sažetak događaja u proteklih tjedan dana

U razdoblju od 11. do 17. travnja 2011. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježena su i obrađena 103 kaznena djela, od kojih su 50 počinili nepoznati počinitelji.

Sažetak događaja u proteklih tjedan dana

 

KRIMINALITET

U razdoblju od 11. do 17. travnja 2011. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježena su i obrađena 103 kaznena djela, od kojih su 50 počinili nepoznati počinitelji.

Najviše kaznenih djela i to 34 počinjeno je na području Siska, potom 22 na području Kutine, 15 na području Novske, 12 na području Petrinje, šest na području Gvozda, pet na području Dvora, te po tri na području Sunje, Gline i Hrvatske Kostajnice.

Zabilježene su 34 krađe, 17 teških krađa, 14 prijetnji, devet uništenja i oštećenja tuđe stvari, šest izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude, četiri utaje, po tri prijevare i povrede dužnosti uzdržavanja, po dvije zlouporabe opojnih droga i nedozvoljena posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari te po jedno udruživanje za počinjenje kaznenog djela, izbjegavanje carinskog nadzora, pronevjera, krivotvorenje službene isprave, dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom, samovlast, uništenje ili oštećenje javnih naprava, prikrivanje i oduzimanje tuđe pokretne stvari.     

Od ukupnog broja kaznenih djela, tijekom vikenda je zabilježeno 51, od kojih su 27 djela počinili nepoznati počinitelji.  

 

JAVNI RED I MIR

Zabilježeno je ukupno 17 narušavanja javnog reda i mira i to pet na području Petrinje, četiri na području Siska, tri na području Kutine, po dva na području Sunje i Novske te jedno na području Gvozda, dok na području Gline, Dvora i Hrvatske Kostajnice narušavanja javnog reda i mira nisu evidentirana.

U narušavanju je sudjelovalo 26 počinitelja, od kojih je 16 bilo pod utjecajem alkohola, a osam je zadržano u policijskoj postaji.

U osam slučajeva javni red i mir narušen je svađom i vikom, u pet slučajeva fizičkim sukobom, u po dva slučaja naročito drskim ponašanjem na javnom mjestu, točenjem alkoholnih pića u ugostiteljskom objektu osobama pod utjecajem alkohola te držanjem životinja bez nadzora te u po jednom slučaju omalovažavanjem i vrijeđanjem policijskih službenika prilikom obavljanja službene dužnosti i preglasnim puštanjem glazbe kojom se remetio noćni mir okolnih stanara.

Od ukupnog broja narušavanja javnog reda i mira, tijekom vikenda je evidentirano sedam slučajeva, za što je prijavljeno devet  počinitelja.           

 

NASILNIČKO PONAŠANJE U OBITELJI

Tijekom proteklog tjedna policija je postupala u 13 slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji, od čega u četiri slučaja na području Kutine, u tri na području Petrinje, u po dva slučaja na području Siska i Novske te u po jednom na području Sunje i Gvozda, dok na području Gline, Dvora i Hrvatske Kostajnice nasilnička ponašanja u obitelji nisu evidentirana.

U ovim događajima sudjelovalo je 15 počinitelja, od kojih je osam bilo pod utjecajem alkohola, sedam je uz optužni prijedlog dovedeno na prekršajni sud, tri su zadržana u policijskoj postaji, a jedan jetemeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama smješten na bolničko liječenje.

Tijekom vikenda je zabilježeno devet slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji, u kojima je sudjelovalo 11 počinitelja.

 

PROMET

Na prometnicama je evidentirana 31 prometna nesreća, od kojih 16 na području Siska, 11 na području Kutine, dvije na području Petrinje te po jedna na području Novske i Gline, dok na području Hrvatske Kostajnice, Dvora, Gvozda i Sunje nije bilo prometnih nesreća.      

Od navedenog broja prometnih nesreća evidentirano je devet nesreća s ozlijeđenim osobama, u kojima su dvije osobe teško, a 11 je lakše ozlijeđeno, dok je u 22 prometne nesreće nastala samo materijalna šteta.

U pet prometnih nesreća vozači su napustili mjesto događaja te su naknadnim radom pronađena četiri odbjegla vozača, dok se za jednim i dalje traga.                     

Najviše prometnih nesreća i to osam dogodilo se zbog neprilagođene brzine, potom četiri zbog nepoštivanja prednosti prolaska, tri zbog nepropisnog uključivanja u promet, dvije zbog nepropisnog pretjecanja itd.

Prema danima najviše nesreća evidentirano je petkom - sedam, zatim srijedom i subotom - po šest, potom utorkom - pet, ponedjeljkom i četvrtkom - po tri te nedjeljom - jedna prometna nesreća.

U osam prometnih nesreća utvrđena je alkoholiziranost vozača i to u četiri nesreće na području Siska, u dvije nesreće na području Kutine te u po jednoj na području Petrinje i Gline.

Najveća izmjerena koncentracija alkohola u prometnim nesrećama od 1,93 promila evidentirana je na području Kutine i 1,82 promila na području Petrinja, u oba slučaja kod vozača osobnih automobila.

Od ukupnog broja prometnih nesreća koje su se dogodile proteklog tjedna, 14 nesreća dogodilo se u dane vikenda. U pet nesreća s ozlijeđenim osobama dvije su osobe teško, a četiri su lakše ozlijeđene, dok je u devet nesreća nastala samo materijalna šteta.

 

Planirana akcija u prometu

U srijedu, 20. travnja u vremenu od 11 do 18 sati na području Policijske uprave sisačko-moslavačke biti će provedena akcija usmjerena na nadzor prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozila. Akcija će biti provedena u koordinaciji sa susjednim policijskim upravama Karlovačkom i Požeško-slavonskom.

 

GRANICA

Proteklog tjedna zabilježena su tri slučaja krijumčarenja preko državne granice koja su počinile dvije hrvatske državljanke i jedan državljanin BiH. Oni su pokušali prokrijumčariti ukupno 179 kutija cigareta, 9,5 litara rakije i 110 tableta s popisa droga.

U navedenom razdoblju nisu evidentirani nezakoniti prelasci niti povrede državne granice.



Stranica