Sažetak događaja u proteklih tjedan dana

U razdoblju od 18. do 25. travnja 2011. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježena su i obrađena 73 kaznena djela, od kojih su 37 počinili nepoznati počinitelji.

Sažetak događaja u proteklih tjedan dana

 

KRIMINALITET

U razdoblju od 18. do 25. travnja 2011. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježena su i obrađena 73 kaznena djela, od kojih su 37 počinili nepoznati počinitelji.

Najviše kaznenih djela i to po 23 počinjeno je na području Siska i Kutine, potom 11 na području Novske, šest na području Gline, pet na području Petrinje, po dva na području Dvora i Hrvatske Kostajnice te jedno na području Gvozda, dok na području Sunje nije bilo zabilježenih kaznenih djela.

Zabilježeno je 25 krađa, 16 prijetnji, devet teških krađa, pet uništenja i oštećenja tuđe stvari, četiri izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude, dvije pronevjere te po jedno teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom, nedozvoljeno posjedovanje oružja i eksplozivnih tvari, teška tjelesna ozljeda, nasilničko ponašanje, nasilničko ponašanje u obitelji, protuzakonit ribolov, krivotvorenje isprave, krivotvorenje službene isprave, iznuda, utaja i samovlast.

Od ukupnog broja kaznenih djela, tijekom produženog vikenda zabilježeno je 28 djela, od kojih su 15 počinili nepoznati počinitelji.  

 

JAVNI RED I MIR

Zabilježeno je ukupno 27 narušavanja javnog reda i mira, od kojih deset na području Siska, šest na području Petrinje, pet na području Kutine, po dva na području Sunje i Novske te po jedno na području Gline i Hrvatske Kostajnice, dok na području Dvora i Gvozda narušavanja javnog reda i mira nisu evidentirana.

U narušavanju je sudjelovalo 45 počinitelja, od kojih je devet bilo pod utjecajem alkohola, a jedan je počinitelj temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama smješten na bolničko liječenje.

U 17 slučajeva javni red i mir narušen je fizičkim sukobom, u četiri slučaja svađom i vikom, u tri slučaja vrijeđanjem i omalovažavanjem policijskih službenika prilikom obavljanja službene dužnosti, u dva slučaja javni red i mir narušen je  držanjem životinja bez nadzora te u jednom slučaju neovlaštenim pucanjem na javnom mjestu.

Od ukupnog broja narušavanja javnog reda i mira, tijekom produženog vikenda evidentirano je 15 narušavanja, za što je prijavljeno 28 počinitelja.         

 

NASILNIČKO PONAŠANJE U OBITELJI

Tijekom proteklog tjedna policija je postupala u 19 slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji, od čega u sedam slučajeva na području Kutine, u pet slučajeva na području Novske, u tri slučaja na području Petrinje te u po jednom slučaju na području Sunje, Gline, Hrvatske Kostajnice i Gvozda dok na području Siska i Dvora nasilnička ponašanja u obitelji nisu evidentirana.

U ovim događajima sudjelovala su 23 počinitelja, od kojih je deset uhićeno i uz optužni prijedlog dovedeno na prekršajni sud, sedam ih je bilo pod utjecajem alkohola, četiri počinitelja su temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama smještena na bolničko liječenje, dok je jedan zadržan u policijskoj postaji.

Tijekom produženog vikenda zabilježeno je sedam slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji, u kojima je sudjelovalo osam počinitelja.

 

PROMET

Na prometnicama je evidentirano 25 prometnih nesreća, od kojih po osam na području Siska i Kutine, tri na području Gline, dvije na području Petrinje te po jedna na području Novske, Gvozda, Sunje i Hrvatske Kostajnice, dok na području Dvora nije bilo prometnih nesreća.     

Od navedenog broja prometnih nesreća evidentirano je pet nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima je jedna osoba teško, a šest lakše ozlijeđeno, dok je u 20 prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta.

U četiri prometne nesreće vozači su napustili mjesto događaja te su naknadnim radom pronađena tri počinitelja, dok se za jednim još traga.

Najviše prometnih nesreća i to osam dogodilo se zbog nedržanja potrebnog razmaka, zatim pet zbog neprilagođene brzine, po dvije zbog nepoštivanja prednosti prolaza i uključivanja u promet itd.

Prema danima najviše nesreća evidentirano je subotom – pet, zatim ponedjeljkom, srijedom, četvrtkom i petkom – po četiri, utorkom – tri te u nedjelju – jedna prometna nesreća. 

U dvije prometne nesreće na području Petrinje i Gline utvrđena je alkoholiziranost vozača.

Od ukupnog broja prometnih nesreća koje su se dogodile proteklog tjedna, 13 nesreća dogodilo se u dane produženog vikenda, a u njima su u dvije nesreće tri osobe lakše ozlijeđene, dok je u 11 nesreća nastala samo materijalna šteta.

 

Planirana akcija u prometu

Sa subote na nedjelju, 30. travnja /1. svibnja, od kasnih popodnevnih do ranih jutarnjih sati, na području Policijske uprave sisačko-moslavačke biti će provedena akcija „Noć bez alkohola“.

 

GRANICA

Proteklog tjedna zabilježena su dva slučaja krijumčarenja preko državne granice koja su počinila dva hrvatska državljana pokušavši prokrijumčariti 112 kutija cigareta.

U navedenom razdoblju nisu evidentirani nezakoniti prelasci niti povrede državne granice. 



Stranica