Sažetak događaja u proteklih tjedan dana

U razdoblju od 16. do 22. svibnja na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježeno je 85 kaznenih djela, od kojih su 51 počinili nepoznati počinitelji

Sažetak događaja u proteklih tjedan dana

 

KRIMINALITET

U razdoblju od 16. do 22. svibnja na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježeno je 85 kaznenih djela, od kojih su 51 počinili nepoznati počinitelji.           

Najviše kaznenih djela i to 39 počinjeno je na području Siska, potom 15 na području Kutine, 11 na području Petrinje, osam na području Novske, po tri na području Hrvatske Kostajnice i Gvozda te po dva kaznena djela na području Sunje, Gline i Dvora.

Zabilježeno je 47 krađa, 11 teških krađa, šest uništenja i oštećenja tuđe stvari, po pet prijetnji i zlouporaba opojnih droga, po dva nedozvoljena posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari, zapuštanja i zlostavljanja djeteta ili maloljetne osobe i tjelesne ozljede te po jedna prijevara, utaja poreza i drugih davanja, nasilničko ponašanje u obitelji, povreda dužnosti uzdržavanja i utaja.        

Od ukupnog broja kaznenih djela, tijekom vikenda je zabilježeno 29, od kojih su 15 djela počinili nepoznati počinitelji.  

 

JAVNI RED I MIR

Zabilježeno je 17 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, od kojih po šest na području Siska i Kutine, dva na području Sunje te po jedno na području Novske, Petrinje i Gline, dok na području Dvora, Hrvatske Kostajnice i Gvozda narušavanja javnog reda i mira nisu evidentirana.

U narušavanju je sudjelovalo 26 počinitelja, od kojih je 16 bilo pod utjecajem alkohola, pet je zadržano u policijskoj postaji, dok je jedan temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama smješten na bolničko liječenje.

U sedam slučajeva javni red i mir narušen je svađom i vikom, u po pet slučajeva fizičkim sukobom te omalovažavanjem policijskih službenika prilikom obavljanja službene dužnosti, dok je u po jednom slučaju javni red i mir narušen puštanjem preglasne glazbe, držanjem životinja bez nadzora, neovlaštenim pucanjem iz vatrenog oružja te naročito drskim ponašanjem.             

Od ukupnog broja narušavanja javnog reda i mira, tijekom vikenda je evidentirano deset narušavanja, za što je prijavljeno 14 osoba.         

 

NASILJE U OBITELJI

Proteklog tjedna policijski službenici postupali su u 17 slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji, od čega u po tri slučaja na području Siska, Novske i Dvora, u po dva na području Kutine i Petrinje te u po jednom slučaju na području Sunje, Gline, Hrvatske Kostajnice i Gvozda.

U ovim događajima sudjelovala su 24 počinitelja, od kojih je 15 bilo pod utjecajem alkohola, 11 je uhićeno i uz optužni prijedlog dovedeno na prekršajni sud, dva su počinitelja zadržana u policijskoj postaji, a također dva temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama smještena su na bolničko liječenje.

Tijekom vikenda zabilježeno je 11 slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji, u kojima je sudjelovalo 16 počinitelja.

 

PROMET

Na prometnicama je evidentirano 35 prometnih nesreća, od kojih 15 na području Kutine, devet na području Siska, četiri na području Novske, tri na području Petrinje, dvije na području Hrvatske Kostajnice te po jedna na području Gline i Gvozda, dok na području Sunje i Dvora prometnih nesreća nije bilo.

Od navedenog broja prometnih nesreća evidentirano je 14 nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima je pet osoba teško, a devet je lakše ozlijeđeno, dok je u 21 prometnoj nesreći nastala samo materijalna šteta.

U četiri prometne nesreće vozači su napustili mjesto događaja te su naknadnim radom tri odbjegla vozača pronađena, dok se za jednim i dalje traga.

Najviše prometnih nesreća i to devet dogodilo se zbog nepoštivanja prednosti prolaza, potom šest zbog neprilagođene brzine, po tri zbog nedržanja strane kretanja i nepropisne vožnje unazad itd.

Prema danima najviše nesreća evidentirano je četvrtkom - osam, zatim ponedjeljkom i srijedom - po šest, subotom i nedjeljom - po pet, utorkom - tri te petkom - dvije prometne nesreće.

U dvije prometne nesreće utvrđena je alkoholiziranost vozača i to na području Siska i Kutine.

Od ukupnog broja prometnih nesreća koje su se dogodile proteklog tjedna, 12 nesreća dogodilo se u dane vikenda. U tri nesreće s ozlijeđenim osobama dvije su osobe teško, a jedna je lakše ozlijeđena, dok je u devet nesreća nastala samo materijalna šteta.

 

Planirane akcije u prometu

Sa subote na nedjelju, 28./29. svibnja, tijekom kasnih večernjim i ranih jutarnjih sati, na području Policijske uprave sisačko-moslavačke biti će provedena akcija „Noć bez alkohola“.

U ponedjeljak, 30. svibnja u vremenu od 8 do 12 sati na području Policijske uprave sisačko-moslavačke biti će provedena akcija usmjerena na zaštitu pješaka u prometu.

 

GRANICA

Proteklog tjedna zabilježeno je pet slučajeva krijumčarenja preko državne granice, koja su počinila četiri hrvatska i tri rumunjska državljana. Oni su pokušali prokrijumčariti ukupno 90 kutija cigareta, 75 litara rakije te 29 prstenova i jednu ogrlicu nalik na zlato.

U navedenom razdoblju nisu evidentirane povrede državne granice, dok je na području Jasenovca zabilježen jedan nezakoniti prelazak granice.



Stranica