Krijumčarenjem cigareta državni proračun oštetili za milijunski iznos

Slika PU_SiM/Vijesti/2011/cigarete/cigareteG.jpg

Foto:  PU sisačko-moslavačka

Policijski službenici Odsjeka organiziranog kriminaliteta ove policijske uprave su u suradnji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te Općinskim državnim odvjetništvima u Sisku i Zagrebu proveli višemjesečna kriminalistička istraživanja u svezi više kaznenih djela izbjegavanja carinskog nadzora i udruživanja za počinjenje kaznenih djela.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je 21 osoba s područja Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije te osam osoba s područja Srbije i Republike Srpske, u razdoblju od listopada 2010. do srpnja 2011. godine, izbjegavajući mjere carinskog nadzora na graničnom području koje pokriva Policijska uprava sisačko-moslavačka, iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku, radi preprodaje na području Siska i Zagreba, prokrijumčarilo ukupno 67 186 kutija cigareta stranih nadzornih markica. Na taj su način državni proračun Republike Hrvatske oštetili za oko 1 300 000 kuna, kolika je stvarna tržišna vrijednost cigareta u Hrvatskoj.

Po nalozima Županijskog suda u Sisku i Zagrebu, od 24. veljače do 3. kolovoza 2011. godine na više lokacija su izvršene pretrage te je pronađen dio cigareta, koje su oduzete.

Radi osnova sumnje da su počinili ukupno 17 kaznenih djela izbjegavanja carinskog nadzora i udruživanja za počinjenje kaznenih djela, protiv osumnjičenih su podnesene kaznene prijave USKOK-u Zagreb te Općinskim državnim odvjetništvima u Sisku i Zagrebu.



Stranica