Sažetak događaja za proteklih tjedan dana

U razdoblju od 16. do 22. kolovoza 2011. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježeno je i obrađeno 71 kazneno djelo, od kojih su 35 počinili nepoznati počinitelji.

Sažetak događaja za proteklih tjedan dana

KRIMINALITET

U razdoblju od 16. do 22. kolovoza 2011. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježeno je i obrađeno 71 kazneno djelo, od kojih su 35 počinili nepoznati počinitelji.

Najviše kaznenih djela i to 23 počinjeno je na području Siska, potom 16 na području Kutine, deset na području Petrinje, sedam na području Gline, pet na području Novske, četiri na području Gvozda, po tri na području Sunje i Dvora dok na području Hrvatske Kostajnice kaznena djela nisu zabilježena.

Zabilježene su 24 krađe od kojih jedna po Zakonu o energiji, 15 teških krađa, 14 prijetnji, šest uništenja i oštećenja tuđe stvari, tri nedozvoljena posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari, dvije teške tjelesne ozljede te po jedan  pokušaja ubojstva, dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom, zlouporaba opojnih droga, tjelesna ozljeda, izigravanje zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude, pronevjera i prijevara u gospodarskom poslovanju.

Od ukupnog broja kaznenih djela, tijekom vikenda zabilježeno je 26 djela, od kojih su 15 počinili nepoznati počinitelji.  

  

JAVNI RED I MIR

Zabilježeno je ukupno 18 narušavanja javnog reda i mira, od kojih  pet na području Petrinje, četiri na području Siska, tri na području Sunje, po dva na području Kutine i Dvora te po jedno na području Gline i Gvozda, dok na području Novske i Hrvatske Kostajnice narušavanja javnog reda i mira nisu evidentirana.

U narušavanju je sudjelovalo 25 počinitelja, od kojih je 12 bilo pod utjecajem alkohola, četiri su zadržana u prostorijama policije, a tri su temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama prevezena na bolničko liječenje.

U devet slučajeva javni je red i mir narušen vikom i svađom, u tri slučaja  puštanjem preglasne glazbe, u po dva slučaja fizičkim sukobom,vrijeđanjem i omalovažavanjem policijskih službenika pri obavljanju službene dužnosti te neovlaštenim pucanjem, a u jednom slučaju omalovažavanjem i vrijeđanjem moralnih osjećaja građana.

Od ukupnog broja narušavanja javnog reda i mira, tijekom vikenda evidentirano  je deset narušavanja, za što je prijavljeno 13 počinitelja.

 

NASILNIČKO PONAŠANJE U OBITELJI

Tijekom proteklog tjedna policija je postupala u 20 slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji, od čega u šest slučajeva na području Siska, u po tri slučaja na području Kutine i Novske, u po dva slučaja na području Gvozda i Petrinjete u po jednom slučaju na području Sunje, Gline, Dvora i Hrvatske Kostajnice.

U ovim događajima sudjelovalo je 27 počinitelja, od kojih je 13 bilo pod utjecajem alkohola, 11 ih jeuhićeno i uz optužni prijedlog dovedeno na prekršajni sud, tri su temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama smješten na bolničko liječenje, a jedan je zadržan u policijskoj postaji.

Tijekom vikenda zabilježeno je osam slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji, u kojima je sudjelovalo 12 počinitelja.

 

PROMET

Na prometnicama je evidentirano 30 prometnih nesreća, od kojih osam na području Kutine, po četiri na području Petrinje i Gline, po tri na području Siska, Novske i Dvora, po dvije na području Sunje i Gvozda te jedna na području   Hrvatske Kostajnice.

Od navedenog broja prometnih nesreća evidentirano je devet nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima je jedna osoba teško, a 12 lakše ozlijeđeno, dok je u 21 prometnoj nesreći nastala samo materijalna šteta.

U dvije prometne nesreće vozači su napustili mjesto događaja te je naknadnim radom pronađen jedan vozač dok se za  drugim još traga.

Najviše prometnih nesreća i to sedam dogodilo se zbog nedržanja strane kretanja, zatim pet zbog nepropisne brzine, četiri zbog nepoštivanja prednosti prolaska, dvije zbog nepropisne vožnje unazad itd.

Prema danima najviše nesreća evidentirano je srijedom i subotom – po osam, zatim petkom - pet, četvrtkom i nedjeljom – četiri, ponedjeljkom – tri te utorkom - dvije prometne nesreće.

U 12 prometnih nesreća utvrđena je alkoholiziranost vozača i to u po tri na području Gline i Petrinje, u po dvije na području Siska i Dvora i u po jednoj na području Kutine i Novske.

Od ukupnog broja prometnih nesreća koje su se dogodile proteklog tjedna, 16 nesreća se dogodilo u dane vikenda. U šest nesreća s ozlijeđenim osobama jedna je osoba teško, a sedam ih je lakše ozlijeđeno, dok je u deset nesreća nastala samo materijalna šteta.

 

Planirana akcija u prometu

U petak, 26. kolovoza, od 16 do 21 sat, na području Policijske uprave sisačko-moslavačke biti će provedena akcija usmjerena na „Nadzor prekoračenja dozvoljene brzine kretanja“. Akcija će biti koordinirana sa susjednim policijskim upravama bjelovarsko-bilogorskom, požeško-slavonskom i karlovačkom.

Od ponedjeljka, 22. kolovoza na području Policijske uprave sisačko-moslavačke, provode se pojačane aktivnosti usmjerene na nadzor brzine kretanja vozila, a provoditi će se do nedjelje, 28. kolovoza. Aktivnosti se provode na nivou cijele Republike Hrvatske, a provode se usklađeno sa zemljama Europske unije.

 

GRANICA

Proteklog tjedna zabilježena su dva krijumčarenja preko državne granice koje su počinila dva bosanskohercegovačka državljana. Oni su pokušali prokrijumčariti ukupno 40 kutija cigareta i četiri litre rakije.

Nezakoniti prelasci i povrede državne granice proteklog tjedna nisu evidentirane.



Stranica