Sisak: Održan koordinacijski sastanak predstavnika ŽDO, ODO i policije

Slika PU_SiM/Vijesti/2011/Sastanak/Sastanak DO.jpg

Foto: PU sisačko-moslavačka 

 

Danas, 26. kolovoza u prostorijama Interventne jedinice policije Sisak održan je koordinacijski sastanak predstavnika Županijskog državnog odvjetništva u Sisku, Općinskih državnih odvjetništva u Sisku i Kutini te predstavnika Policijske uprave sisačko-moslavačke.

Sastanak, kojeg su zajednički sazvali Županijski državni odvjetnik Stipe Vrdoljak i načelnik Policijske uprave Marko Rašić, jedan je od mnogih do sada održanih zajedničkih sastanaka vezanih uz novi Zakon o kaznenom postupku, a koji se u potpunosti počinje primjenjivati od 1. rujna ove godine.

Priprema za primjenu novog Zakona o kaznenom postupku bila je tema ovog sastanka i kao takva iznimno bitna kako za rad državnog odvjetništva tako i za rad policije.

 Na samom početku, načelnik Policijske uprave Marko Rašić osvrnuo se na važnost ovog sastanka te rekao kako je bez obzira što je do sada već puno učinjeno na intenzivnoj edukaciji policijskih službenika potrebno uložiti još puno truda da bi se postigla potpuna implementacija novog zakonodavstva, posebice po policijskim postajama. Istaknuo je kako će Protokol o zajedničkom radu policije i državnog odvjetništva tijekom prethodnog i kaznenog postupka uvelike olakšati komunikaciju između te dvije strane.

Županijski državni odvjetnik Stipe Vrdoljak, istaknuo je kako je Hrvatska prvi Zakon o kaznenom postupku dobila još davne 1875. godine, međutim nakon 130 godina od 1. rujna ćemo se susresti s potpuno novim konceptom kojim se i državno odvjetništvo dobrim dijelom vraća u zonu kriminalističkih istraživanja. Naglasio je kako odvjetništvo i policija moraju apsolutno surađivati i djelovati u cilju da se kazneno djelo i počinitelj otkriju te prikupe dokazi za sudski postupak.

U raznim podtemama vezanim uz novi Zakon o kaznenom postupku, svoja su izlaganja iznijeli i Općinski državni odvjetnik u Sisku, Igor Burić te njegove zamjenice Ivana Rimac i Marijana Matijević-Pišonić, kao i zamjenica Općinske državne odvjetnice u Kutini, Sanja Jagušt.

Aktivno sudjelujući u sastanku te postavljajući državnim odvjetnicima mnoga pitanja, policijski su službenici dobili korisne i konstruktivne odgovore i pojašnjenja.

Pohvalivši dosadašnju izuzetno dobru suradnju između Županijskog i Općinskih državnih odvjetništva te Policijske uprave, prisutni su istaknuli želju i namjeru da s takvom pozitivnom suradnjom nastave i dalje. 



Stranica