Obilježen 26. lipnja Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: PU sisačko-moslavačka

Policijska uprava sisačko-moslavačka je povodom Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga u razdoblju od 22. do 27. lipnja na prigodan način obilježila spomenuti dan. Tako su policijski službenici nadležnih policijskih postaja Sisak, Kutina, Novska, Petrinja, Dvor, Sunja i Hrvatska Kostajnica zainteresiranim građanima na informativnom punktu, kako na gradskim trgovima i prostorima, tako i na Međunarodnom cestovnom graničnom prijelazu Hrvatska Kostajnica dijelili promidžbeno-edukativne materijale, u cilju osvješćivanja građana o štetnosti droga te promicanja zdravih stilova života. Pritom su ih i savjetovali o štetnostima ostalih ovisnosti kao što su alkoholizam, kocka i druge vrste ovisnosti.
 
Obilježavanje se provodilo u suradnji s partnerima, tj. nadležnim gradskim društvima Crvenog križa, Zavodom za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije i ostalim relevantnim institucijama uključenim u suzbijanje zlouporabe opojnih droga, a koje imaju za cilj upozoriti što veći broj građana na problem raširenosti zlouporabe droga i zajedničkim snagama se suprotstaviti ozbiljnom problemu današnjice.
 
Osim po pitanju prevencije, od strane policijskih službenika u razdoblju od 25. do 26. lipnja ukupno je izvršeno 3 zapljene, kojom prilikom je zaplijenjeno 12 grama „Marihuane“ i 21 komad „Ostalih lijekova s popisa opojnih droga“ (tableta). Zbog izvršenih zapljena ukupno su prijavljene 3 osobe.
 
Inače, zlouporaba droga jedan je od vodećih zdravstvenih problema u svijetu. Kod mladih osoba predstavlja najveći uzrok bolesti i smrtnosti u svim zemljama svijeta, donoseći brojne posljedice poput nezgoda, poremećaja mentalnog zdravlja, kardiovaskularnih i respiratornih bolesti te drugih zdravstvenih i socijalnih problema (nezaposlenost, kriminal, nasilje i smrt). Posebnu opasnost predstavljaju zarazne bolesti hepatitis C i B, HIV, tuberkuloza i druge. Generalna skupština Ujedinjenih naroda 1987. godine proglasila je 26. lipnja Međunarodnim danom borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama.



Stranica