Obilježen 4. Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa

  • Slika /PU_SiM/AA NOVE Ilustracije/PROMET/Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa 2023/slika 4.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Foto: PU sisačko-moslavačka

U subotu, 21. listopada na području Policijske uprave sisačko-moslavačke obilježen je Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa.

Ovogodišnja tema nacionalnog dana je važnost korištenja sigurnosnog pojasa u vozilima i prati je kampanja „Ne budi bez veze, veži se“ s ciljem edukacije javnosti o rizicima i posljedicama nekorištenja sigurnosnog pojasa te informiranja o pravilima iz važećih zakonskih propisa.

Tako je u subotu, 21. listopada na području cijele Policijske uprave sisačko-moslavačke provedena je preventivno-represivna akcija usmjerena na nadzor korištenja sigurnosnog pojasa u vozilu.

Tijekom provođenja ove akcije policijski službenici su utvrdili ukupno 43 prometna prekršaja, od kojih se 23 odnosilo na ciljani prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa.

Najviše ovakvih prekršaja njih po devet evidentirano je na području Siska i Kutine te po jedan na području Petrinje, Gline, Hrvatske Kostajnice, Gvozda i Sunje.
 
Prema dobnim skupinama, njih sedam je bilo u dobnoj skupini od 25 do 30 godina, zatim šest vozača u dobnoj skupini od 31 do 40 godina, potom po četiri u dobnim skupinama od 41 do 50 i više od 50 godina te po dva u dobnoj skupini od 18 do 24 godine.

Policajci su kontroliranim vozačima kao i putnicima u vozilima uručili promidžbeni letak te ih upozorili na poštivanje prometnih propisa, dok su biciklistima koji su zatečeni u prometu podijeljeni reflektirajući prsluci te prigodni letci.
 
U sklopu Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa, policijski su službenici u  Osnovnoj školi Jasenovac učenicima osmih razreda održali edukativno predavanje vezano za sigurno upravljanje biciklom i osobnim prijevoznim sredstvom u prometu, kao i predavanje o važnosti korištenja sigurnosnih pojaseva u vozilima, koja je osnovna zaštita vozača i putnika o kojoj oni sami odlučuju. Cilj ovog predavanja je povećati razinu sigurnosti u cestovnom prometu.

Potom su policijski službenici u Dječjem vrtiću Popovača održali preventivno edukativno predavanje „Sigurno u prometu“ i poligon sigurne vožnje na biciklima. Kroz razgovor djeci su prezentirana osnovna pravila prometovanja pješaka, način prevoženja djece u vozilima te važnost korištenja sigurnosnog pojasa, kao i obveze korištenja zaštitne kacige. Djeca su se aktivno uključivala u razgovor odgovarajući na postavljana pitanja, ali i postavljajući pitanja policijskoj službenici. S djecom je proveden poligon sigurne vožnje na biciklima te su im uručeni reflektirajući prsluci.

Pisane vijesti | Promet i vozila