Predsjednik Josipović odlikovao policijske službenike

Slika PU_SiM/Vijesti/2013/Nove/Josipović.jpg

Redom hrvatskog pletera za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske, i dobrobiti njezinih građana predsjednik Republike odlikovao je policijskog službenika PU sisačko-moslavačke Željka Hrastnika.

Foto: MUP

U povodu Dana policije, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović već tradicionalno je na Pantovčaku primio visoko izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova koje su činili potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić i glavni ravnatelj policije Vlado Dominić te njihovi najbliži suradnici.

Predsjednik Josipović je rekao kako je od uspostave demokracije u Republici Hrvatskoj i njezina osamostaljenja do danas hrvatska policija imala iznimno važnu ulogu u zaštiti sigurnosti građana i zaštiti materijalnih dobara, a posebno važne zadaće ispunjavala je tijekom Domovinskog rata.

- Tada je uz sve redovite poslove dijelom morala preuzeti i teret, ali i čast obrane domovine, tijekom koje su mnogi njezini pripadnici ranjeni i poginuli. Obilježavajući Dan policije, sjećamo se sa zahvalnošću svih pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova koji su položili život u obrani zemlje kao i svih onih koji su stradali u obavljanju mirnodopskih zadaća – rekao je predsjednik Josipović.

Nadalje je rekao kako vrijeme u kojemu živimo donosi brze promjene i stavlja pred našu policiju nove i sve zahtjevnije zadaće.

- Suočavamo se sa sve težim i složenijim oblicima kriminala. Pridodamo li tome prijetnju terorizma i prirodne katastrofe, jasno je da rad policije zahtijeva stalno unaprjeđenje organiziranosti, sve bolja sredstva i stalno kadrovsko usavršavanje i profiliranje. Punopravnim članstvom u Europskoj uniji vaš rad dobio je nove sadržaje i nov pravni okvir. Nedvojbeno, naše članstvo u Europskoj uniji pridonosi većoj transparentnosti policijskoga rada, kao i osposobljenosti naše policije da kao članica Europola i Interpola na ravnoj nozi surađuje s policijama drugih zemalja. U tom sklopu uspostavlja se sve bolja suradnja i s policijama susjednih zemalja, čime se uspješno suzbija prekogranični odnosno međunarodni kriminal – naglasio je predsjednik Ivo Josipović.

Govoreći o percepciji Hrvatske kao sigurne zemlje, predsjednik je istaknuo da je i ove godine policija djelotvorno sigurnosno pratila cijelu turističku sezonu, što je od prvorazredne važnosti za razvoj našeg turizma i gospodarstva uopće.

- Uvjeren sam da će hrvatska policija i dalje časno i zakonito izvršavati svoje zadaće. Na vama je da stručnošću, znanjem i požrtvovnošću budete dostojni čuvari sigurnosti svakog građanina, jamci javne sigurnosti i ustavnog poretka – rekao je na kraju predsjednik Josipović.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić istaknuo je žrtvu 755 policajaca koji su u Domovinskome ratu dali život za Hrvatsku.

- To je nešto što nas trajno obvezuje - rekao je.

Istaknuo je koliko je hrvatska policija od zadnjeg prijema kod predsjednika prije godinu dana napredovala.

- Pad kriminaliteta je 8,8 posto, broj smrtno stradalih u prometu je stalno u padu, a broj ubojstava je u padu za 26,5 posto – rekao je ministar Ostojić.

- 186 posto je više prijava u organiziranom kriminalu, a to je i bio naš cilj, koji pokazuje da vraćamo povjerenje građana u policiju - rekao je ministar i dodao da je Republika Hrvatska jedna od najaktivnijih članica Interpola u svijetu.

- Ne samo da smo lideri u regiji po razmjeni informacija, već je naš cilj da pomognemo susjedima jer sigurnost ne možemo graditi samo u vlastitoj zemlji nego i sigurnost u susjednim zemljama znači i našu sigurnost. Nadalje je ministar Ostojić rekao kako se Ministarstvo unutarnjih poslova sprema za ulazak u schengensku zonu, što je strateški cilj. Osim gradnje novih graničnih postaja, opremanja policije s modernom tehnikom, MUP ulaže u svoje ljude.

- Sa svoje strane mogu obećati da ćemo kao Ministarstvo unutarnjih poslova i čelništvo nastaviti raditi da imamo uspješnu i kvalitetnu policiju u koju građani vjeruju. Mogu reći da nikad nećemo uporabiti sredstva prisile, osim kad su zakonom ispunjeni uvjeti, a to će dogoditi samo onda kad je nužno potrebno – rekao je na kraju Ostojić.

Redom Petra Zrinskog i Frana Krsta Frankopana s pozlaćenim pleterom, kao časni znak vječnog spomena poginulom za hrvatsku državu u iznimnim okolnostima u miru, predsjednik Ivo Josipović odlikovao je policijskog službenika PU šibensko-kninske Antu Grabića. Odlikovanje je primio njegov sin Nino. Ante Grabić poginuo je 28. lipnja ove godine prilikom intervencije zbog prijave obiteljskog nasilja u mjestu Kijevo.

Redom hrvatskog pletera za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske, i dobrobiti njezinih građana predsjednik Republike odlikovao je policijskog službenika PU sisačko-moslavačke Željka Hrastnika.

- Zahvaljujem u svoje osobno ime, i u ime obitelji poginulog kolege koji nije s nama. Iznimna mi je čast primiti ovo odlikovanje koje će meni osobno pomoći u daljnjem radu, rekao je Željko Hrastnik.

On je kao pripadnik mirovne misije EULEX Kosovo 7. ožujka iz rijeke spasio civile nastradale u teškoj prometnoj nesreći.

Spomenicom Domovinske zahvalnosti za časnu i uzornu službu predsjednik Josipović odlikovao je 115 policijskih službenika MUP-a.

 (www.mup.hr)



Stranica