Sažetak događaja iz proteklog tjedna

Tjedni pregled događaja za razdoblje od 14. do 20. siječnja 2019. godine  
 

KRIMINALITET

U proteklom razdoblju na području naše Policijske uprave zabilježeno je i obrađeno 29 kaznenih djela, od kojih su 18 počinili nepoznati počinitelji.

Na području Siska počinjeno je 14 kaznenih djela, zatim po četiri na području Kutine i Novske, tri na području Petrinje, dva na području Hrvatske Kostajnice te po jedno na području Gline i Gvozda.

Zabilježeno je deset krađa, šest teških krađa, četiri prijetnje, tri oštećenja tuđe stvari, dvije prisile prema službenoj osobi te po jedna utaja, nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari, izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu i ovjeravanje neistinitog sadržaja.

Od ukupnog broja kaznenih djela, tijekom vikenda zabilježeno je njih 12, od kojih su deset počinili nepoznati počinitelji.  

 

JAVNI RED I MIR

Zabilježeno je sedam narušavanja javnog reda i mira za koje je prijavljeno 11 počinitelja. Četiri narušavanja počinjena su na području Siska te po jedno na području Kutine, Petrinje i Hrvatske Kostajnice.

U tri slučaja prekršaji su počinjeni fizičkim sukobom, u dva slučaja vikom i galamom te u po jednom slučaju vrijeđanjem ili omalovažavanjem policijskih službenika prilikom obavljanja službene dužnosti i držanjem životinja bez nadzora.

Tijekom vikenda zabilježeno je šest narušavanja javnog reda i mira za koje je prijavljeno šest počinitelja.

 

PROMET

Na prometnicama se dogodila 31 prometna nesreća i to 16 na području Siska, po pet  na području Kutine i Petrinje, dvije na području Gline te po jedna na području Novske, Hrvatske Kostajnice i Gvozda.

Od navedenog broja prometnih nesreća evidentirano je sedam nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima je jedna osoba (pješak) zadobila teške tjelesne ozljede, a osam lakše, dok je u 24 nesreće nastala samo materijalna šteta. 

Najčešće greške koje su prethodile ovim prometnim nesrećama bile su brzina neprimjerena uvjetima na kolniku u 11 slučajeva, zatim nepropisno skretanje i nepropisna vožnja unazad u po četiri slučaja, nepoštivanje prednosti prolaska u tri slučaja i dr.

U četiri prometne nesreće vozači su pobjegli s mjesta događaja te je jedan ubrzo pronađen, dok se za trojicom još traga. U sedam prometnih nesreća i to u četiri na području Siska te u po jednoj na području Kutine, Petrinje i Gline, vozači su zatečeni pod utjecajem alkohola.

Tijekom vikenda na prometnicama se dogodilo 13 prometnih nesreća, sedam na području Siska, dvije na području Petrinje te po jedna na području Kutine, Novske, Gvozda i Hrvatske Kostajnice. U pet nesreća s ozlijeđenim osobama jedna je osoba (pješak) zadobila teške tjelesne ozljede koje nisu opasne za život, a šest osoba je lakše ozlijeđeno, dok je u osam nesreća nastala samo materijalna šteta.  

 

GRANICA

Proteklog tjedna zabilježeno je 13 slučajeva krijumčarenja preko državne granice u kojima je sudjelovalo šest bosanskohercegovačkih, po dva hrvatska, slovenska i francuska te jedan srpski državljanin.

Oni su pokušali prokrijumčariti ukupno 37 komada tableta koje se nalaze na popisu droga, a za koje nisu kod sebe imali odgovarajuću liječničku dokumentaciju, zatim 100 kutija cigareta, 0,5 kilograma duhana, 20 litara alkoholnog pića i 15 komada puščanog streljiva.



Stranica