Sažetak događaja iz proteklog tjedna

Tjedni pregled događaja za razdoblje od 8. do 14. travnja 2019. godine 

KRIMINALITET
 
U proteklom razdoblju na području naše Policijske uprave zabilježena su i obrađena 43 kaznena djela, od kojih su 28 djela počinili nepoznati počinitelji.
 
Na području Siska je počinjeno 19 kaznenih djela, po osam na području Kutine i Novske, četiri na području Gline, dva na području Petrinje te po jedno na području Sunje i Gvozda, dok na području Dvora i Hrvatske Kostajnice kaznenih djela nije bilo.     
 
Zabilježene su 23 krađe, 11 teških krađa, tri prijetnje, dva oštećenja tuđe stvari te po jedna prijevara, utaja, tjelesna ozljeda i iznuda.  
 
Od ukupnog broja kaznenih djela, tijekom vikenda ih je zabilježeno 20, od kojih su 16 djela počinili nepoznati počinitelji.  
 

JAVNI RED I MIR
 
Zabilježeno je sedam narušavanja javnog reda i mira, za počinjenje kojih je prijavljeno 14 počinitelja. Tri narušavanja počinjena su na području Kutine, a po dva na području Siska i Gline, dok na području Sunje, Novske, Petrinje, Dvora, Hrvatske Kostajnice i Gvozda narušavanja javnog reda i mira nije bilo.
 
Prekršaji su u tri slučaja počinjeni fizičkim sukobom, u po dva slučaja svađom i vikom te omalovažavanjem moralnih osjećaja građana na javnom mjestu, a u jednom slučaju omalovažavanjem policijskih službenika prilikom obavljanja službene dužnosti.
 
Tijekom vikenda zabilježena su tri narušavanja javnog reda i mira, za koja su prijavljena četiri počinitelja.


PROMET
 
Na prometnicama se dogodilo 27 prometnih nesreća i to 12 na području Siska, pet na području Kutine, četiri na području Novske, po dvije na području Hrvatske Kostajnice i Gline te po jedna na području Sunje i Dvora, dok na području Petrinje i Gvozda prometne nesreće nisu evidentirane.
 
Od navedenog broja prometnih nesreća evidentirano je sedam nesreća s ozlijeđenim osobama, u kojima je jedna osoba zadobila teške tjelesne ozljede, a 13 osoba lakše, dok je u 20 nesreća nastala samo materijalna šteta. 
 
Najčešće greške koje su prethodile ovim prometnim nesrećama bile su neprilagođena brzina u sedam slučajeva, nepropisno kretanje kolnikom u šest slučajeva, nedržanje potrebnog razmaka u tri slučaja, nepropisna vožnja unazad u dva slučaja itd.
 
U četiri nesreće sudionici su napustili mjesto događaja te je troje odbjeglih vozača naknadno pronađeno, dok se za jednim još traga. U četiri prometne nesreće vozači su bili pod utjecajem alkohola.
 
Tijekom vikenda na prometnicama se dogodilo 14 prometnih nesreća. U četiri nesreće s ozlijeđenima je jedna osoba (biciklistica) zadobila teške tjelesne ozljede, a sedam osoba je lakše ozlijeđeno, dok je u devet nesreća nastala samo materijalna šteta.
 

GRANICA
 
Proteklog tjedna zabilježeno je deset slučajeva krijumčarenja preko državne granice u kojima su sudjelovala po četiri hrvatska i bosanskohercegovačka državljana te po jedan državljanin Austrije i Švicarske.
 
Oni su pokušali prokrijumčariti ukupno 164 tablete koje se nalaze na popisu droga, a za koje nisu imali odgovarajuću liječničku dokumentaciju, 74 kutije cigareta, osam boca plina za klime i alkoholna pića.

Stranica