Sažetak događaja iz proteklog tjedna

Tjedni pregled događaja za razdoblje od 22. do 28. srpnja 2019. godine

KRIMINALITET
 
U proteklom razdoblju na području naše Policijske uprave zabilježeno je i obrađeno 40 kaznenih djela, od kojih su 23 počinili nepoznati počinitelji. Na području Siska počinjeno je 13 kaznenih djela, 11 na području Kutine, pet na području Novske, četiri na području Petrinje, po tri na području Gline i Gvozda i jedno na području Hrvatske Kostajnice. Zabilježeno je 15 krađa, šest teških krađa, četiri prijetnje, tri oštećenja tuđe stvari, po dvije prijevare i izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu te po jedna utaja, tjelesna ozljeda, teške tjelesna ozljeda, teška tjelesna ozljeda u pokušaju, krivotvorenje isprava, krivotvorenje novca, pustošenje šuma i zlouporaba položaja i ovlasti. Od ukupnog broja kaznenih djela, tijekom vikenda je zabilježeno 15 djela, od kojih su osam počinili nepoznati počinitelji.  
 
 
JAVNI RED I MIR
 
Zabilježena su tri narušavanja javnog reda i mira, za koja su prijavljena četiri počinitelja. Po jedno narušavanje počinjeno je na području Siska, Kutine i Petrinje dok na području Sunje, Novske, Gline, Dvora, Gvozda i Hrvatske Kostajnice narušavanja javnog reda i mira nije bilo. U dva slučaja prekršaji su počinjeni reproduciranjem glasne glazbe i u jednom slučaju fizičkim sukobom.  
Tijekom vikenda zabilježena su tri narušavanja javnog reda i mira, za koja su prijavljena četiri počinitelja.
  
 
PROMET
 
Na prometnicama su se dogodile 34 prometne nesreće i to 16 na području Kutine,  šest na području Petrinje, tri na području Siska, po dvije na području Novske, Gline i Hrvatske Kostajnice te po jedna na području Sunje, Gvozda i Dvora. Od navedenog broja prometnih nesreća evidentirana je jedna nesreća u kojoj je jedna osoba smrtno stradala, tri su zadobile teške tjelesne ozljede i jedna lakše. U  devet nesreća s ozlijeđenima dvije su osobe (pješakinja i vozač bicikla) zadobile teške tjelesne ozljede i 12 osoba lakše, dok je u 24 nesreće nastala samo materijalna šteta. Najčešće greške koje su prethodile ovim prometnim nesrećama bile su nepropisna i neprilagođena brzina kretanja vozila u devet slučajeva, nedržanje strane kretanja vozila u sedam slučajeva, nedržanje potrebnog razmaka u pet slučajeva, nepropisna vožnja unazad u po tri slučaja i dr. U dvije nesreće vozači su napustili mjesto prometne nesreće od kojih je jedan pronađen. Također su u šest nesreća vozači bili pod utjecajem alkohola. Tijekom vikenda na prometnicama se dogodilo 11 prometnih nesreća.
  
 
GRANICA
 
Proteklog tjedna zabilježeno je devet slučajeva krijumčarenja preko državne granice u kojima su sudjelovala četiri švedska, po dva hrvatska i bosanskohercegovačka i jedan švicarski državljanin. 
Oni su pokušali prokrijumčariti ukupno 100 kutija cigareta u 500 grama duhana.

Stranica