Sažetak događaja iz proteklog tjedna

Tjedni pregled događaja za razdoblje od 19 do 25. kolovoza 2019. godine

KRIMINALITET

U proteklom razdoblju na području naše policijske uprave zabilježena su i obrađena 52 kaznena djela, od kojih su 20 počinili nepoznati počinitelji.
 
Na području Siska počinjeno je 25 kaznenih djela, osam na području Novske, sedam na području Gline, četiri na području Kutine, po dva na području Sunje, Petrinje i Gvozda te po jedno na području Dvora i Hrvatske Kostajnice.
 
Zabilježeno je 19 teških krađa, 12 krađa, osam prijetnji, tri oštećenja tuđe stvari, po dvije prijevare i neovlaštene uporabe tuđe pokretne stvari te po jedno nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari, neovlaštena proizvodnja i promet drogama, dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili  sredstvom u vezi s teškim kaznenim djelom protiv opće sigurnosti, protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, prisila prema službenoj osobi i izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu.
 
Od ukupnog broja kaznenih djela, tijekom vikenda je zabilježeno 11 kaznenih djela, od kojih su šest počinili nepoznati počinitelji.  
 
 
JAVNI RED I MIR
 
Zabilježena su četiri narušavanja javnog reda i mira i to tri na području Siska i jedno na području Dvora, dok na području Sunje, Kutine, Novske, Petrinje, Gline, Hrvatske Kostajnice i Gvozda narušavanje javnog reda i mira nije bilo.
 
U dva slučaja prekršaji su počinjeni fizičkim sukobima, dok je u po jednom slučaju prekršaj počinjen svađom i vikom, omalovažanjem i vrijeđanjem policijskih službenika prilikom obavljanja službenih zadaća te naročito drskim ponašanjem. Tijekom vikenda zabilježena su dva narušavanja javnog reda i mira za koja su prijavljena  četiri počinitelja.   
 
 
PROMET
                       
Na prometnicama su se dogodile 24 prometne nesreće i to deset na području Siska, šest na području Kutine, po tri na području Novske i Petrinje te po jedna na području Hrvatske Kostajnice i Sunje, dok na području Gline, Gvozda i Dvora prometne nesreće nisu zabilježene.
 
Od navedenog broja prometnih nesreća evidentirano je pet s ozlijeđenima u kojima su četiri osobe zadobile teške tjelesne ozljede (vozač bicikla, vozač motocika, pješak i putnik), a tri osobe lakše, dok je u 19 nesreća nastala samo materijalna šteta.
 
Najčešće greške koje su prethodile ovim prometnim nesrećama bile su nepropisno kretanje kolnikom u šest slučajeva, brzina neprimjerena uvjetima na kolniku u pet slučajeva, nepropisno uključivanje u promet u četiri slučaja, nepropisno skretanje u dva slučaja, itd.
 
U tri nesreće vozači su napustili mjesto događaja od kojih je jedan naknadno pronađen, a za drugima se još traga. U devet prometnih nesreća vozači su bili  utjecajem alkohola.
 
Tijekom vikenda na prometnicama se dogodilo 17 prometnih nesreća.
 
 
GRANICA
 
Proteklog tjedna zabilježeno je deset slučajeva krijumčarenja preko državne granice u kojima su sudjelovala po tri hrvatska i slovenska, dva austrijska te po jedan bosanskohercegovački i talijanski državljanin.
 
Oni su pokušali prokrijumčariti ukupno 2350 grama duhana, 20 kutija cigareta i 5,5 litara alkoholnog pića.

Stranica