Sažetak događaja u proteklih tjedan dana

U razdoblju od 28. studenog do 4. prosinca 2011. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježeno je i obrađeno 76 kaznenih djela, od kojih su 39 počinili nepoznati počinitelji.

Sažetak ostalih događaja za protekli tjedan

 

KRIMINALITET           

U razdoblju od 28. studenog do 4. prosinca 2011. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježeno je i obrađeno 76 kaznenih djela, od kojih su 39 počinili nepoznati počinitelji.           

Najviše kaznenih djela i to 27 počinjeno je na području Siska, potom 25 na području Kutine, sedam na području Gline, po pet na području Novske i Petrinje, tri na području Dvora, dva na području Gvozda te po jedno kazneno djelo na području Sunje i Hrvatske Kostajnice.            

Zabilježeno je 26 krađa, 17 teških krađa, sedam prijetnji, po četiri tjelesne ozljede i utaje, po tri zlouporabe opojnih droga, uništenja i oštećenja tuđe stvari i izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude, dvije prijevare te po jedno razbojništvo, nasilničko ponašanje u obitelji, zapuštanje i zlostavljanje djeteta ili maloljetne osobe, pronevjera, zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju, povreda obveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga te samovlast.

Od ukupnog broja kaznenih djela, tijekom vikenda zabilježeno je 26 kaznena djela, od kojih su 18 počinili nepoznati počinitelji.  

 

JAVNI RED I MIR           

Zabilježeno je ukupno osam narušavanja javnog reda i mira, četiri na području Siska, dva na području Petrinje te po jedno na području Kutine i Gline, dok na području Sunje, Novske, Dvora, Hrvatske Kostajnice i Gvozda narušavanja javnog reda i mira nisu evidentirana.           

U narušavanju je sudjelovalo deset počinitelja, od kojih su dva počinitelja uhićena i dovedena na prekršajni sud, jedan je zadržan u policijskoj postaji, dok je također jedan bio pod utjecajem alkohola.           

U pet slučajeva javni red i mir narušen je fizičkim sukobom, u dva slučaja svađom i vikom, te u jednom slučaju vrijeđanjem i omalovažavanjem policijskih službenika prilikom obavljanja službene dužnosti.           

Od ukupnog broja narušavanja javnog reda i mira, tijekom vikenda su evidentirana četiri narušavanja, za što je prijavljeno šest počinitelja.         

            

NASILNIČKO PONAŠANJE U OBITELJI           

Tijekom proteklog tjedna policija je postupala u 15 slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji, od čega u po tri slučaja na području Siska, Kutine i Novske, u dva slučaja na području Sunje te u po jednom slučaju na području Petrinje, Dvora, Hrvatske Kostajnice i Gvozda, dok na području Gline nasilnička ponašanja u obitelji nisu evidentirana.           

U ovim događajima sudjelovala su 22 počinitelja, od kojih je po šest uhićeno i uz optužni prijedlog dovedeno na prekršajni sud te je bilo pod utjecajem alkohola, tri počinitelja su zadržana u policijskoj postaji, a jedan počinitelj je temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama smješten na bolničko liječenje.           

Tijekom vikenda je zabilježeno sedam slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji, u kojima je sudjelovalo deset  počinitelja.

            

PROMET           

Na prometnicama je evidentirana 31 prometna nesreća, od kojih osam na području Siska, šest na području Kutine, pet na području Novske, po četiri na području Petrinje i Hrvatske Kostajnice, dvije na području Gline te po jedna na području Sunje i Gvozda, dok na području Dvora prometnih nesreća nije bilo.                 

Od navedenog broja prometnih nesreća evidentirano je deset nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima je jedna osoba teško, a 12 je lakše ozlijeđeno, dok je u 21 prometnoj nesreći nastala samo materijalna šteta.

U sedam prometnih nesreća vozači su napustili mjesto događaja te su naknadnim radom petorica pronađena, dok se za dvoje vozača još traga.           

Najčešća greška koja je prethodila prometnim nesrećama bila je brzina neprimjerena uvjetima na kolniku u 14 slučajeva, zatim nedržanje strane kretanja u šest slučajeva, nepropisno uključivanje u promet u četiri slučaja, nedržanje potrebnog razmaka u dva slučaja itd.           

Prema danima najviše nesreća evidentirano je petkom - 11, zatim utorkom i nedjeljom - po pet, ponedjeljkom i subotom - po tri te srijedom i četvrtkom - po dvije.            

U sedam prometnih nesreća utvrđena je alkoholiziranost vozača i to u po dvije nesreće na području Siska i Novske te u po jednoj nesreći na području Kutine, Sunje i Petrinje.             

Od ukupnog broja prometnih nesreća koje su se dogodile proteklog tjedna, 19 nesreća se dogodilo u dane vikenda. U pet nesreća s ozlijeđenim osobama jedna je osoba teže, a sedam ih je lakše ozlijeđeno, dok je u 14 nesreća nastala samo materijalna šteta.

 

Planirane akcije u prometu

1. U srijedu, 7. prosinca u vremenu od 15 do 19 sati na području Policijske uprave sisačko-moslavačke biti će provedena akcija usmjerena na nadzor kretanja i zaštite pješaka u prometu te prometovanja biciklista.

2. S petka na subotu, 9./10. prosinca, od ranih večernjih do ranih jutarnjih sati, na području Siska, Kutine, Novske i Petrinje biti će provedena akcija „Noć bez alkohola“.

           

GRANICA

Proteklog tjedna zabilježena su tri slučaja krijumčarenja preko državne granice, koje su počinili po jedan hrvatski, slovenski  i bosanskohercegovački državljanin. Oni su pokušali prokrijumčariti 53 kutije cigareta i osam litara rakije.

U navedenom razdoblju nisu evidentirani nezakoniti prelasci niti povrede državne granice.



Stranica