Sažetak događaja u proteklih tjedan dana

Najviše kaznenih djela i to 27 počinjeno je na području Siska, potom 23 na području Kutine, pet na području Petrinje, po tri na području Sunje, Novske i Dvora, dva na području Gline te po jedno kazneno djelo na području Hrvatske Kostajnice i Gvozda.

Sažetak ostalih događaja za protekli tjedan

 

KRIMINALITET

U razdoblju od 21. do 27. svibnja 2012. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježeno je i obrađeno 68 kaznenih djela, od kojih su 30 počinili nepoznati počinitelji.

Najviše kaznenih djela i to 27 počinjeno je na području Siska, potom 23 na području Kutine, pet na području Petrinje, po tri na području Sunje, Novske i Dvora, dva na području Gline te po jedno kazneno djelo na području Hrvatske Kostajnice i Gvozda.

Zabilježene su 24 krađe, deset prijetnji, šest uništenja i oštećenja tuđe stvari, po pet teških krađa, utaja i zlouporaba opojnih droga, tri izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude, po dvije prijevare, teške tjelesne ozljede i tjelesne ozljede te po jedan pokušaj ubojstva, pokušaj razbojništva, sprječavanje službene osobe u obavljanju službene dužnosti i nasilničko ponašanje u obitelji.

Od ukupnog broja kaznenih djela, tijekom vikenda su zabilježena 34 djela, od kojih su 12 počinili nepoznati počinitelji.  

 

JAVNI RED I MIR

Zabilježeno je ukupno 21 narušavanje javnog reda i mira, sedam na području Siska, šest na području Kutine, po dva na području Petrinje, Gline i Hrvatske Kostajnice te po jedno na području Sunje i Novske, dok na području Dvora i Gvozda narušavanja javnog reda i mira nisu evidentirana.

U narušavanju je sudjelovao 31 počinitelj, od kojih 12 pod utjecajem alkohola, jedan je počinitelj zadržan u policijskoj postaji, dok je jedan temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama smješten na bolničko liječenje.

U 14 slučajeva javni red i mir narušen je fizičkim sukobom, u pet svađom i vikom te u po jednom slučaju omalovažavanjem i vrijeđanjem policijskih službenika prilikom obavljanja službene dužnosti, omalovažavanjem moralnih osjećaja građana i puštanjem preglasne glazbe kojom se remetio noćni mir okolnih stanara.

Od ukupnog broja narušavanja javnog reda i mira, tijekom vikenda je evidentirano deset narušavanja, za što je prijavljeno 15 počinitelja.     

 

NASILNIČKO PONAŠANJE U OBITELJI

Tijekom proteklog tjedna policija je postupala u 24 slučaja nasilničkog ponašanja u obitelji, od čega u osam slučajeva na području Kutine, u pet na području Siska, četiri na području Petrinje, u po dva na području Gline i Hrvatske Kostajnice te u po jednom slučaju na području Sunje, Novske i Gvozda, dok na području Dvora nasilnička ponašanja u obitelji nisu evidentirana.

U ovim događajima je sudjelovao 31 počinitelj, od kojih je 16 počinitelja uhićeno i uz optužni prijedlog dovedeno na prekršajni sud, 15 počinitelja je bilo pod utjecajem alkohola, četvero je zadržano u policijskoj postaji, dok su dva počinitelja temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama smještena na bolničko liječenje.

Tijekom vikenda je zabilježeno 13 slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji, u kojima je sudjelovalo 17 počinitelja.

 

PROMET

Na prometnicama su evidentirane 23 prometne nesreće i to 13 na području Siska, pet na području Kutine, dvije na području Petrinje te po jedna na području Novske, Gvozda i Hrvatske Kostajnice, dok na području Gline, Sunje i Dvora prometnih nesreća nije bilo.      

Od navedenog broja prometnih nesreća evidentirano je pet nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima je devet osoba lakše ozlijeđeno, dok je u 18 prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta.

U devet prometnih nesreća vozači su napustili mjesto događaja te je naknadnim radom šest odbjeglih vozača pronađeno, dok se za ostalima i dalje traga.

Najčešća greška koja je prethodila prometnim nesrećama bila je neprilagođena brzina u osam slučajeva, zatim nepropisna vožnja unazad u pet slučajeva, nepoštivanje prednosti prolaza u tri slučaja itd.

Prema danima najviše nesreća je evidentirano subotom - devet, zatim utorkom, srijedom i petkom - po tri, četvrtkom i nedjeljom - po dvije te ponedjeljkom - jedna prometna nesreća.

U pet prometnih nesreća vozači su vozilom upravljali pod utjecajem alkohola i to u tri nesreće na području Siska te u po jednoj na području Kutine i Petrinje.

Od ukupnog broja prometnih nesreća koje su se dogodile proteklog tjedna,15 nesreća se dogodilo u dane vikenda. U četiri nesreće s ozlijeđenim osobama je osam osoba lakše ozlijeđeno, dok je u 11 nesreća nastala samo materijalna šteta.

 

GRANICA

Proteklog tjedna su zabilježena dva slučaja krijumčarenja preko državne granice, počinjena od strane dvojice hrvatskih državljana koji su pokušali prokrijumčariti ukupno 20 kutija cigareta i raspršivač s nadražujućom tvari. 

Proteklog tjedna nisu evidentirani nezakoniti prelasci niti povrede državne granice.



Stranica