Tijekom vikenda policija spriječila tri slučaja krijumčarenja stranih državljana

Slika /PU_SiM/AA NOVE Ilustracije/GRANICA/Nadzor_granica.jpg
Foto: ilustracija
 
Policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja krijumčarenja migranata i sprječavanja nezakonitih migracija su u subotu i nedjelju, 22. i 23. lipnja, na području nadležnosti Policijske uprave sisačko-moslavačke u tri odvojena slučaja, spriječili krijumčarenje više stranih državljana.
 
Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, provedena su kriminalistička istraživanja nad dvoje rumunjskih državljana i hrvatskim državljaninom, koji su zaustavljeni i zatečeni u prijevozu stranih državljana, koji su na nezakonit način prešli državnu granicu Republike Hrvatske. Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su iz koristoljublja za unaprijed dogovoreni novčani iznos prevozili strane državljane do krajnjeg odredišta.
 
Prema stranim državljanima postupano je prema Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i Zakonu o strancima.
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni državljani Rumunjske su uz kaznenu prijavu predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave sisačko-moslavačke, dok protiv hrvatskog državljanina slijedi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon