Provedena akcija „Dijete u vozilu“

Slika PU_SiM/vijesti/2010/akcdijeteuvoz/slika1.jpg

Temeljem Provedbenog plana ove policijske uprave o preventivnom djelovanju u cestovnom prometu, u travnju su sve policijske postaje ispred dječjih vrtića provele


Foto:
 PU sisačko-moslavačka

Prošle 2009. godine na prometnicama Policijske uprave sisačko-moslavačke u 94 prometne nesreće (4,9%) sudjelovala su djeca uzrasta do 5 godina. U tim je nesrećama jedno dijete zadobilo teške tjelesne ozljede, a 13 je lakše ozlijeđeno.

Temeljem Provedbenog plana ove policijske uprave o preventivnom djelovanju u cestovnom prometu, u travnju su sve policijske postaje ispred dječjih vrtića provele preventivno-represivnu akciju Djeca u prometu, tijekom koje su policijski službenici kontrolirali korištenje dječje sjedalice u automobilu.

Akcija se provodila tri dana te je kontrolirano 197 vozila u kojima se prevozilo 206 djece. 

Od 149 djece starosti do 5 godina, njih 129 ili 87% bilo je smješteno u dječjoj sjedalici i vezano sigurnosnim pojasom. Nadalje, od 57 djece starosti preko 5 godina, 15 ili 26% nije se nalazilo u posebnom postolju te nisu bila vezana sigurnosnim pojasom. Zbog toga je kaznu „zaradilo“ 35 vozača.

Od odraslih osoba koje su se nalazile u vozilu, 220 ili 95,6% koristilo je sigurnosni pojas, dok je 10 osoba koje ga nisu koristile na mjestu događaja sankcionirano.



Stranica