Pojačane aktivnosti u prometu

Slika PU_SiM/vijesti/rotaciona.jpg

 Foto: Ilustracija
                       

Na prometnicama Policijske uprave sisačko-moslavačke u prva četiri mjeseca 2010. godine evidentirano je 497 prometnih nesreća, od kojih osam prometnih nesreća s poginulim, a 145 s ozlijeđenim osobama, dok je u 344 prometne nesreće nastala samo materijalna šteta.

U ovim prometnim nesrećama osam je osoba smrtno stradalo, dok su 32 osobe zadobile teške, a 171 osoba lakše tjelesne ozlijede.

U istom razdoblju prošle 2009. godine evidentirano je 580 prometnih nesreća, od kojih sedam s poginulim osobama, 203 s ozlijeđenima te 370 samo s materijalnom štetom, pri čemu je osam osoba smrtno stradalo, 46 je zadobilo teške, a 267 osoba lakše tjelesne ozljede.

I nadalje najviše zabrinjava povećanje broja prometnih nesreća s poginulim osobama (za 14%), kao i identičan broj smrtno stradalih osoba, a taj se trend povećanja nažalost nastavio i u svibnju.

U prometnim nesrećama u prva četiri mjeseca ove godine, od ukupnog broja sudionika u prometnim nesrećama, njih 162 ili 14% nije koristilo sigurnosni pojas, i to 93 vozača i 69 putnika. Među njima su dva sudionika smrtno stradala (po jedan vozač i putnik), dok je 38 sudionika koji nisu koristili sigurnosni pojas u prometnim nesrećama zadobilo ozljede (osam teške, a 30 lakše).

Jednako tako, raščlambom pokazatelja sigurnosti cestovnog prometa za područje ove policijske uprave, razvidno je da u vozilima i nadalje stradavaju djeca, čemu najviše doprinosi nepoštivanje zakonskih odredbi o prijevozu djece na prednjem sjedalu, nekorištenje sigurnosnog pojasa na stražnjim sjedalima te nepravilan prijevoz djece u dječjim sjedalicama, što je bilo vidljivo i iz rezultata akcije Dijete u vozilu provedene u travnju na području cijele policijske uprave.

 

Shodno navedenom, a u cilju što veće prevencije nastanka prometnih nesreća, kao i podizanja sigurnosti prometa na cestama na zadovoljavajuću razinu, policija će na području cijele Policijske uprave sisačko-moslavačke pojačano poduzimati mjere i aktivnosti koje će represivno biti usmjerene na nekorištenje sigurnosnog pojasa, naročito prema putnicima koji se prevoze na stražnjim sjedalima u vozilu.

Kako bi se spriječilo stradavanje djece u prometnim nesrećama, jednako tako će se poduzimati represivne mjere prema svim vozačima koji na neprimjeren i neadekvatan način u vozilu prevoze djecu.

 

Stranica