Akcija „Manje oružja – manje tragedija“ u Kutini

Slika PU_SiM/Vijesti/2010/akcOruKT/tekst1.jpg

Foto:  PP Kutina                        

U sklopu akcije Manje oružja - manje tragedije koju Ministarstvo unutarnjih poslova organizira u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj u Republici Hrvatskoj, kontakt policajci Policijske postaje Kutina s kolegama iz Policijske uprave sisačko-moslavačke i članovima Vijeća za komunalnu prevenciju Grada Kutine, u utorak, 9. studenog kroz bogat četverosatni program obilježili su ovu značajnu akciju.

S početkom u 10 sati na prostoru ispred robne kuće u Kolodvorskoj ulici u Kutini štandove su postavili djelatnici Hrvatskog centra za razminiranje, djelatnici za protueksplozijsku zaštitu PU sisačko-moslavačke, djelatnici Interventne jedinice policije iz Siska i kontakt policajci, a na njima su izložili razno vatreno oružje i minsko-eksplozivna sredstva te su dijeleći prigodni promidžbeni materijal građane upoznavali s opasnostima takvih ubojitih sredstava te ih pozivali na dragovoljnu predaju bez sankcija. S njima je bio i Zdenko Ikić, vlasnik obrta za popravak, prepravak i prodaju oružja u Kutini, a čiji je obrt ujedno registriran za onesposobljavanje vatrenog oružja.

Ovim aktivnostima policajci su iskazali čvrstu želju i nastojanje da svojim sugrađanima probude svijest o predaji opasnog nezakonitog oružja te da tako svaku kuću učine sigurnom kako bi i svakom djetetu bilo osigurano bezbrižno djetinjstvo i siguran život svakog građanina.

Nazočnima se u svom pozdravnom govoru obratio načelnik Policijske postaje Kutina Tone Mašunjac, a potom se svojim govorom obratio i kutinski gradonačelnik Davor Žmegač, koji se nadovezao na samu ideju akcije "Manje oružja – manje tragedija" te ju pozdravio i svoje sugrađane pozvao da policiji predaju opasna ubojita sredstva.

Ovom događaju bili su nazočni: zamjenik načelnika PU sisačko-moslavačke Ivica Solomun, koordinator UNDP-a za Republiku Hrvatsku Krunoslav Katić, policijski službenik Odjela za prevenciju u Ravnateljstvu policije Hrvoje Gredelj te ostali dragi gosti, ali i mnoge policajke i policajci iz susjednih policijskih uprava i postaja.

Učenici Osnovne škole Stjepana Kefelje, Mate Lovraka, Zvonimira Franka i Vladimira Vidrića iz Kutine svojim su likovnim i literarnim radovima ukrasili panoe koji su bili izloženi, a učenici sedmih i osmih razreda navedenih škola uz pratnju svojih učitelja došli su prisustvovati samom događaju.  

Zanimljiva za pogledati bila je simulacija postavljenog minskog polja kojeg su postavila dva djelatnika Hrvatskog centra za razminiranje. Okupljenima su na taj način pokazali kako se postavljene mine u prirodi aktiviraju te upozoravali da se u minski sumnjiva i minirana područja nikada ne ulazi, da se mine i eksplozivni ostaci nikada ne diraju, da se oznake opasnosti od mina uvijek moraju poštovati, a ukoliko se zateknemo u opasnom području da ne pokušavamo izaći, već da zovemo pomoć.            

Veliki interes posjetitelji su pokazali za pokaznu vježbu koju su vrlo profesionalno izveli policijski službenici Interventne jedinice policije iz Siska, a kojom su prikazali razne obrane od nenaoružanog i naoružanog napadača, rukovanje oružjem, napad policijskog psa na osobu koja je napala policijskog službenika i dr.

Sve prisutne su zabavljali Gradski puhački orkestar Krešimir, plesna skupina M-18, glazbeni sastav Tamburaši za dušu te KUD-ovi Repušnica i Seljačka sloga.

Da je ova akcija u Kutini dobro odjeknula među građanima te da su ozbiljno shvatili njene poruke, pokazuje i odlična dragovoljna predaja raznih ubojitih sredstava koja je uslijedila tog istog dana, pa su tako građani policiji dragovoljno predali: 1 ručni bacač, 2 plinska pištolja, 2 protupješadijske mine, 1 protuavionsku granatu 20 mm, 1 tromblonsku minu, 877 komada raznog streljiva, 13 ručnih bombi, 480 grama crnog baruta i 900 g eksploziva, 3 detonatorske kapisle, 2 metra sporogorećeg štapina, 5 spremnika za automatsku pušku i 4 vježbovna upaljača. 

Inače, od početka trajanja ove akcije „Manje oružja – manje tragedija“, tj. od početka rujna 2007. godine pa do 9. studenog 2010. godine na području Policijske postaje Kutina građani su dragovoljno predali: 11 automatskih pušaka, 20 komada raznog dugog i kratkog oružja, 15.142 kom raznog streljiva i minskoeksplozivnih sredstava.

 

Dragovoljna predaja ubojitih sredstava vremenski nije ograničena i građanima omogućava da policiji predaju zabranjeno i dozvoljeno oružje koje nezakonito drže u svojim domovima. Protiv građana koji takvo oružje prijave nadležnom tijelu radi predaje neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

Dragovoljna predaja odnosi se na sve vrste oružja, a naročito na oružje kategorije A – tzv. zabranjeno oružje: automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojni projektili s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegovi dijelovi, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje i drugo.

Također je važno naglasiti da građani sredstva koja žele predati ne donose osobno u prostorije policije, kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da o tome osobno ili putem telefona obavijeste policiju te će policijski službenici doći na njihovu adresu i to od njih preuzeti. 

Za sve dodatne informacije o ovoj Akciji, odnosno o dragovoljnoj predaji oružja, građani se mogu svakodnevno informirati putem posebne besplatne telefonske linije, na broj 0800 88 92.



Stranica