Sažetak događaja u proteklih tjedan dana

U razdoblju od 13. do 19. prosinca 2010. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježeno je i obrađeno 58 kaznenih djela, od kojih su 24 počinili 

Pregled događaja za protekli tjedan       

 

KRIMINALITET          

U razdoblju od 13. do 19. prosinca 2010. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježeno je i obrađeno 58 kaznenih djela, od kojih su 24 počinili nepoznati počinitelji.

Najviše kaznenih djela i to 29 počinjeno je na području Siska, potom 11 na području Kutine, osam na području Petrinje, četiri na području Novske, dva na području Hrvatske Kostajnice te po jedno na području Sunje, Gline, Dvora i Gvozda.

Zabilježene su 24 krađe, devet prijetnji, šest teških krađa, tri prijevare, po dva uništenja i oštećenja tuđe stvari, nedozvoljena posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari, zlouporabe opojnih droga, utaje i izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude te po jedno razbojstvo, primanje mita, dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom, nasilničko ponašanje u obitelji, zapuštanje i zlostavljanje djeteta ili maloljetne osobe i povreda dužnosti uzdržavanja.

Od ukupnog broja kaznenih djela, tijekom vikenda je zabilježeno 14, od kojih su pet djela počinili nepoznati počinitelji.  

 

JAVNI RED I MIR

Zabilježeno je ukupno 12 narušavanja javnog reda i mira i to po tri na području Siska i Novske, po dva na području Kutine i Petrinje te po jedno na području Sunje i Gvozda, dok na području Gline, Dvora i Hrvatske Kostajnice narušavanja javnog reda i mira nisu evidentirana.

U narušavanju je sudjelovalo 19 počinitelja, od kojih je sedam bilo pod utjecajem alkohola, a dva su zadržana u policijskoj postaji.

U pet slučajeva javni red i mir narušen je svađom i vikom, u četiri slučaja fizičkim sukobom, u dva omalovažavanjem moralnih osjećaja građana na javnom mjestu te u po jednom slučaju omalovažavanjem i vrijeđanjem policijskih službenika prilikom obavljanja službene dužnosti, točenjem alkoholnih pića u ugostiteljskom objektu maloljetnim osobama te razbijanjem boca i čaša u ugostiteljskom objektu.

Od ukupnog broja narušavanja javnog reda i mira, tijekom vikenda je evidentirano sedam narušavanja, za što je prijavljeno 13 počinitelja.           

 

NASILNIČKO PONAŠANJE U OBITELJI

Tijekom proteklog tjedna policija je postupala u 16 slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji, od čega u pet slučaja na području Kutine, u po tri na području Petrinje i Gvozda, u dva na području Siska te u po jednom slučaju na području Sunje, Novske i Gline, dok na području Dvora i Hrvatske Kostajnice nasilnička ponašanja u obitelji nisu evidentirana.

U ovim događajima sudjelovala su 22 počinitelja, od kojih je 11 uz optužni prijedlog dovedeno na prekršajni sud, osam je bilo pod utjecajem alkohola, dva su zadržana u policijskoj postaji, a jedan je temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama smješten na bolničko liječenje.

Tijekom vikenda zabilježeno je pet slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji u kojima je sudjelovalo osam počinitelja.

 

PROMET   

Na prometnicama se dogodilo 19 prometnih nesreća, od kojih deset na području Siska, tri na području Kutine, dvije na području Petrinje te po jedna na području Novske, Sunje, Gline i Dvora, dok na području Gvozda i Hrvatske Kostajnice nije bilo prometnih nesreća.      

Od navedenog broja prometnih nesreća evidentirane su tri nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je jedna osoba zadobila teške, a tri osobe lakše tjelesne ozljede, dok je u 16 prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta.

U tri prometne nesreće vozači su napustili mjesto događaja te su naknadnim radom dva pronađena, dok se za jednim i dalje traga.                     

Najviše prometnih nesreća i to po četiri dogodilo se zbog neprilagođene brzine i nedržanja potrebnog razmaka, potom po tri zbog nepoštivanja prednosti prolaza i nedržanja strane kretanja itd.

Prema danima najviše nesreća evidentirano je utorkom i petkom - po pet, potom srijedom i subotom - po četiri te četvrtkom - jedna prometna nesreća, dok ponedjeljkom i nedjeljom prometne nesreće nisu evidentirane.

U šest prometnih nesreća utvrđena je alkoholiziranost vozača i to u tri nesreće na području Siska te u po jednoj na području Petrinje, Novske i Dvora.                      

Od ukupnog broja prometnih nesreća koje su se dogodile proteklog tjedna, devet nesreća dogodilo se u dane vikenda. U jednoj nesreći lakše je ozlijeđena jedna osoba, dok je u osam nastala samo materijalna šteta.

 

GRANICA

Proteklog tjedna zabilježena su tri slučaja krijumčarenja preko državne granice koja su počinila tri hrvatska državljana. Oni su tom prilikom pokušali prokrijumčariti ukupno 90 tableta s popisa droga i 60 kutija cigareta.   

U navedenom razdoblju nisu evidentirani nezakoniti prelasci niti povrede državne granice.



Stranica