VIDEO: Obilježena 30. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru na glinskom području

  • Slika /PU_SiM/30 obljetnica Glina/naslovna.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Foto: PU sisačko-moslavačka

„U početnim ratnim danima jedan od najvažnijih institucionalnih simbola hrvatske države po cijelom teritoriju bile su upravo policijske postaje. Zato su toliko smetale jer je i  neprijatelj znao da dok je policija hrvatska, država može biti samo hrvatska. Otud ta silina udara na policiju, ali otud i ta silina otpora agresoru koja se stvarala u policijskom sustavu. U okviru hrvatske policije nastale su prve, vrhunski motivirane i vrlo učinkovite postrojbe koje su se ravnopravno suprotstavljale vojnoj sili. Svaki spomen „jakih snaga MUP-a“ specijalaca iz Lučkog, od tih prvih dana pa do kraja rata unosio je nemir, strah , nerijetko i paniku u agresorske redove. Te mlade ljude pratio je glas hrabrih, upornih, i sposobnih boraca, koji su svojom nepokolebljivom ustrajnošću nemjerljivo zaslužni što Hrvatska te 1991.godine nije poražena. Njihova uloga je nezamjenjiva, originalna i kao takva jedna od potpornih stupova na kojim se stvarala hrvatska vojska i obranila hrvatska država“.


„Zato su ovo dani u kojima se Ministarstvo unutarnjih poslova, ali i cijela država treba ponosno prisjećati njihove uloge, hrabrosti i žrtve, kao i činjenice da se radilo o najefektnijoj i najprodornijoj pješačkoj snazi koju je naša domovina tada imala… Ministarstvo unutarnjih poslova je dužno čuvati tu tradiciju zbog sebe, zbog svojih pripadnika, ali isto tako zbog Hrvatske. Stoga posvetimo danas naše misli njima koji su najzaslužniji za slobodu nas i naše Hrvatske.“ - zaključio je ministar

U jutarnjim satima predstavnici Policijske uprave sisačko-moslavačke, Sisačko-moslavačke županije i Grada Gline, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata te predstavnici 14. Atletskog Memorijala „Tomislav Rom“ položili su vijence i zapalili svijeće na grobu poginulog hrvatskog policajca Tomislava Roma u mjestu Gornji Viduševac.

Uz potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova dr.sc. Davora Božinovića, obilježavanju 30. obljetnice su uz branitelje i mještane Gline te obitelji poginulih branitelja nazočili, glavni ravnatelj policije Nikola Milina sa čelnicima ustrojstvenih jedinica Ravnateljstva policije i načelnicima policijskih uprava, državni tajnik i izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja g. Špiro Janović, glavni inspektor obrane i izaslanik ministra obrane general pukovnik Drago Matanović, posebni savjetnik ministra general Mladen Markač, predstavnici specijalne policije i Antiterorističke jedinice Lučko, na čelu sa zapovjednicima Alenom Klabotom i Matom Bilobrkom, načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Luka Pešut sa svojim suradnicima, župan Sisačko-moslavačke županije, Ivan Celjak, gradonačelnik Grada Gline, Ivan Janković, biskup sisački mons. dr. Vlado Košić, fra Frane Musića, biskupski vikar za pastoral MUP-a, predstavnici nadležnih državnih tijela i tijela lokalne i područne samouprave, predstavnici ustanova, institucija, udruga i organizacija, predstavnici sudionika 14. Atletskog Memorijala „Tomislav Rom“ te predstavnici medija.

Svečani program započeo je padobranskim skokom pripadnika ATJ Lučko koji je sa sobom nosio hrvatski stijeg, a za vrijeme trajanja skoka pročitana je povijesti o početku oružanog otpora srpskom agresoru na glinskom području uz izvedbu skladbe Policijske klape sv. Mihovil. Zajedničkom koračnicom do Spomenika „Suza“ te izvedbom Himne policijske klape "Sveti Mihovil" upriličena je ceremonija podizanja zastave Republike Hrvatske.

Nazočnima su se, uz potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova dr.sc. Davora Božinovića, prigodnim govorima obratili župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak te gradonačelnik Grada Gline Ivan Janković.

 


Stranica